תזונה בין הטיפולים הכימותרפיים ובמהלכם

בין הטיפולים

במהלך הטיפולים

המלצות לתזונה בריאה בתקופות בין הטיפולים הכימותרפיים

(לא מתאים לחולי סוכרת)

הכיוון הכללי של התזונה הוא צמחוני ומומלץ מזון אורגני (ללא חומרי הדברה). יש להרבות באכילת ירקות ופירות.

מומלץ להימנע באופן כללי

  • בישול במיקרוגל
  • מזון על האש
  • בישול בכלי אלומיניום או נייר אלומיניום
  • בישול בטפלון פגום שנשרף או נשרט
  • חומרי ריסוס והדברה בבית

יש להימנע מהמזונות והמשקאות הבאים

  • צבעי מאכל
  • חומרים משמרים
  • מזונות מעושנים
  • מזון מתועש מהיר
  • מזון מטוגן
  • קפה, תה רגיל
  • משקאות קלים

יש להמעיט באכילת המזונות הבאים

  • בשר/עוף ומוצריהם
  • ביצים
  • חלב ומוצרי חלב
  • שומנים ושמנים רגילים
  • סוכר לבן ומוצריו, דברי מתיקה
  • קמח לבן ומוצריו (דברי מאפה, פסטות)
  • מלח

מזונות מומלצים

  • תחליפי חלב: חלב אורז, חלב שקדים, חלב שיבולת שועל
  • תחליפי סוכר: דבש טבעי לא מחומם, מולסה, לתת אורז
  • פחמימות מלאות: לחם שיפון ללא שמרים, אורז לסוגיו ומוצריו, שיבולת שועל, גריסי פנינה, כוסמת, אורז פראי.
    הערות: במצב בו הריריות פגועות אוכלים אורז לבן ולא אורז מלא. עדיף אורז בסמטי או אורז מתוק שיהיה קל לעיכול (ללא סיבים).
    את גרעיני הדגנים משרים במים כמו קטניות ואח"כ מבשלים. יותר קל לעיכול.
  • חלבונים: דגי ים צפוני (פעמיים בשבוע) – סלמון נורווגי, סול, בקלה, טונה, הליבוט, הרינג, רוטבראש, סרדינים ומקרלים פורטוגלים.
    נבטוטי ונבטים של קטניות. קינואה, דוחן ואמרנט (דגנים עשרים בחומצות אמיניות חיוניות).
  • קטניות ומוצרי קטניות: רצוי להשתמש בקטניות אורגניות ומונבטות כדי להקל על העיכול. כדי למנוע גזים וכאבי שטן משרים את הקטניות להנבטה ואח"כ מרסקים לפני הבישול. עדשים אדומים, ירוקים; סוגים שונים של שעועית, אפונה ירוקה יבשה שלמה, חומוס.
  • שמנים ושומנים: שמן זית מכבישה קרה Extra Virgin (כתית מעולה), פחות מ-1% חומציות. אבוקדו; טחינה בהכנה ביתית; אגוזי מלך; 2-4 אגוזי ברזיל ליום; שקדים לא קלויים (רצוי חלוטים) או שקדים טחונים ללא תוספות.
  • ירקות: להרבות באכילת הירקות הבאים –
    ירקות כתומים: בטטה, גזר, דלעת, דלורית
    ירקות ירוקים עליים: חסה, ירקות של "בייבי סלט"
    ירקות משפחת המצליבים: נבטי ברוקולי; ברוקולי; כרוב; כרובית; כרוב ניצנים; צנון; צנונית; לפת; סלק; בצל ושום.
  • פירות: כל משפחת הורדניים. רצוי יותר פירות צבעוניים ואדומים.
  • תבלינים: כורכום, קצח, פפריקה חריפה או מתוקה, חילבה, זנגויל (ג'ינג'ר), שום, בצל

משקאות מומלצים

  • מיץ גזר טבעי + מיץ מ- 1/3 או ½ סלק טרי עם הקליפה (למהול את המיץ עם כמות שווה של מים מינרלים, לשתות לאט. מומלץ לשתות בבוקר על קיבה ריקה אבל אפשר גם במשך היום.)
  • מיץ גזר טבעי מהול בכמות שווה של מים מינרלים.
  • מיץ עגבניות
  • תה ירוק
  • חליטות תה צמחים ללא קופאין
  • מיץ תפוחים טבעי
  • מים מינרלים עם לימון
  • מים מינרלים

לראש הדף>>>

תזונה מומלצת במהלך הטיפולים הכימותרפיים

ארוחות על בסיס שייקים קלים לעיכול

שייקים על בסיס פירות

רצוי פירות שמכילים פולי-פנולים כמו אגס, תפוחי עץ, יחד עם 3-1 כפות של שבולת שועל.
העשרה מבחינה קלורית: להוסיף לשייק ממרח שקדים, טחינה, אגוזים.
להמתקה של השייק ניתן להוסיף תמרים.
לטעם חמצמץ להוסיף לימון.
הוספת נוזל לשייק: מיץ תפוחים (טבעי, ללא סוכר), חלב אורז
העשרה בחלבון לשייק מוסיפים 3-1 כפות גרגרי פולן שמכילים את כל חומצות האמינו החיוניות. להתחיל בהוספה של כפית ואז להעלות בהתאם. הערה חשובה: להתחיל מכמות קטנה של פולן כדי לוודא שאין תגובה אלרגית!
מיץ גזר אורגני + סלק טרי אורגני: עדיף בבוקר, וחייב להיות אורגני (ללא חומרי הדברה)! ניתן לקחת 5-3 גזרים (תלוי בגודל) ו-1/3 או ½ סלק בינוני (אין לעלות על כמות הסלק המצוינת כי הוא חומר חזק). ניתן גם להוסיף תפוח עץ טבעי להכנת המיץ הטבעי. לא להמתיק על ידי סוכר או תחליפי סוכר!

גרגרי פולן ניתן לשלב גם בסלט או לבלוע כמו תרופה.
דבש על קיבה ריקה בבוקר מגביר תיאבון ונותן המרצה טובה.

העשרת מרק ירקות

על ידי הוספת המזונות הבאים, טחונים:
ירקות מבושלים שנטחנו קלים לעיכול. חשוב להוסיף ירקות כתומים: בטטה, גזר אורגני, דלעת (עוזרים לשיקום מערכת העיכול). כמו כן קישואים. זר גדול של ירקות ירוקים כמו: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה (לאחר הבישול אפשר או לטחון את הזרים הירוקים או לסחוט היטב ולזרוק במידה ולא רוצים לאכול אותם). ירקות נוספים שטוב להוסיף למרק הם בצל ושום – אך זה תלוי אם החולים מרגישים איתם טוב ואין תופעות לוואי.
להעשיר בפחמימות: ניתן להוסיף גריסי פנינה או אורז בסמטי או אחר.
מקור לחלבון: דגי סלמון וסול נחשבים לסבירים. טוחנים את הכל לשייק. אם החולים לא מוכנים לאכול דגים מומלץ לבשל את הירקות עם עוף רזה ולטחון, אך זו אפשרות אחרונה.
העשרה בשומנים: להוסיף שמן זית מכבישה קרה, כתית מעולה (עד 1% חומציות), ו/או מעט טחינה גולמית.

הערה: במידת האפשר רצוי להשתמש במזון אורגני, אך אפשר גם רגיל (חוץ ממיץ גזר וסלק שחייב להיות אורגני).

דוגמאות לסוגי המזון והמשקאות השונים המומלצים לצריכה

הערה: ההמלצות מתייחסות למטופלות שאינן סובלות מתופעות לוואי ספציפיות. כאשר מופיעות תופעות לוואי יש להתאים את צריכת המזון לפי הענין.

נוזלים צלולים לשתיה

  • מים
  • משקאות צלולים מוגזים
  • משקאות חיזוק לספורטאים
  • גלידות פרי ללא חלב
  • מיץ חמוציות/ענבים
  • מרק צלול (מירקות בשר עוף)
  • משקאות בטעם פרי
  • קינוח על בסיס ג'לטין
  • גלידות קרח (קרטיב)
  • חליטות תה צמחים בטעמים שונים

מזון נוזלי

  • תחליפי מזון נוזליים
  • נקטרים מפירות שונים
  • קרמים אפויים או פודינגים
  • מילקשייק
  • פירה תפוחי אדמה בתוך מרק
  • דייסות
  • קינוחים מבוססי ג'לטין
  • יוגורט לבן-רגיל או קפוא
  • מרקים סמיכים/מוקרמים/עם ירקות מעוכים
  • רסק מפירות שונים
  • גלידות רכות
  • דבש

מזון להכנה מהירה וחטיפים

  • אגוזים
  • מרקים מוקרמים
  • חמאת בוטנים
  • פיתה עם חומוס
  •  יוגורט
  • ירקות טריים ומבושלים
  • פירות טריים\יבשים\משומרים
  • רסק תפוחי עץ
  • גלידות וקרחונים
  • מיצים מלאים
  • פופקורן
  • סלטים
  • גבינות רכות וחצי רכות
  • ביצים
  • פודינגים
  • מילקשייק
  • דגני בוקר
  • לחם, קרקרים, עוגות ועוגיות מדגנים מלאים
  • מטבלים על בסיסי גבינות רכות ושמנת\יוגורט

צמחי מרפא –  שילוב לא מבוקר של צמחי מרפא עם תרופות מסויימות לסרטן השד עלול להיות מסוכן ובעל השפעה מנטרלת או מעכבת לתרופות. יש ליידע את האונקולוג  המטפל על טיפולי רפואה משלימה –  למידע נרחב בנושא ראו באתר כמוני

מקורות

המידע התקבל באדיבותה של דר' טליה שר, Ph.D , נטורופתית.

פרסום של מכון הסרטן הלאומי בארה"ב:

Eating Hints For Cancer Patients – Information and recipes to help patients meet their needs for good nutrition before, during and after treatment.

אתר כמוני:חולות סרטן השד משתמשות בצמחי מרפא שעלולים לסכן אותן (יולי 2017)

 

 

לראש הדף>>>

עודכן ביולי 2017

Share

תזונה בין הטיפולים הכימותרפיים ובמהלכם

דילוג לתוכן