תזונה במהלך הטיפולים הכימותרפיים

באדיבות דנה מילר שינגוט, דיאטנית קלינית אונקולוגית, המרכז הרפואי ת"א ע"ש סוראסקי

רקע

בזמן קבלת טיפולים אונקולוגים יש תופעות לוואי רבות ומגוונות המשפיעות על אכילה כגון: ירידה בתאבון, שובע מוקדם, שלשולים, בחילות, הקאות, עצירות, גזים, שינויי טעם, פצעים בפה וכו'. תופעות אלו יכולות להופיע בשלבים שונים של הטיפול. להלן נתמקד במספר תופעות לוואי נפוצות.
טיפולים אנטי סרטניים עלולים לגרום לעומס רב על הגוף. יש חשיבות רבה לשמור על תזונה מאוזנת ככל שניתן על מנת לתת לגוף תמיכה בהתמודדות עם תופעות הלוואי והשינויים התזונתיים הכרוכים בטיפול ובמחלה בנוסף לתמיכה באיכות החיים, חיזוק וקידום תזונה נכונה.
הגוף זקוק לאנרגיה ולחומרים נוספים לקיומו ולתפקודו התקין. רכיבי תזונה אלו מגיעים מהמזון אותו אנו אוכלים. חלק מרכיבי התזונה הנמצאים במזון דרושים לגוף בכמויות מזעריות, אך הם חיוניים לתפקודו התקין. הגוף נמצא בתהליך דינמי מתמיד – תאים נהרסים ונבנים מחדש. חומרי הפירוק של התאים שנהרסו מופרשים מהגוף ויש צורך להחזירם. אנו מאבדים נוזלים תוך כדי נשימה ונשיפה, הזעה, וגם בשתן ובצואה. חשוב מאוד להחזיר נוזלים אלו לגוף.
לתפקוד תקין הגוף זקוק לנוזלים, אנרגיה (פחמימות חלבונים ושומנים), ויטמינים ומינרלים.

מטרות תזונתיות עיקריות בזמן טיפולים אנטי סרטנים:
1. לשמור על משקל גוף תקין ושימור מסת שריר.
2. להעדיף צריכת מזונות בעלי ערך תזונתי גבוה המספקים לגוף אנרגיה וכן רכיבי תזונה חיוניים המסייעים לתחזוקה, ריפוי והחלמה.

הצרכים התזונתיים והקצובה המומלצת נקבעים על-פי: גיל, מין, משקל גוף, סטרס מטבולי וסוג הפעילות. הצורך הבסיסי קיים גם במצב של חולי אין מזון אחד היכול לספק את כל רכיבי התזונה אותם דורש הגוף ולכן חשוב לאכול מגוון מזונות. התאמת התזונה האישית נעשית על ידי צוות דיאטניות אונקולוגיות ומומלץ לכל מטופלת לגשת לדיאטנית אונקולוגית במרכז הרפואי בו היא מטופלת לקבלת הנחיות מותאמות אישית. ההנחיות המפורטות מטה הינן כלליות ומטרתן לתת מידע כללי.

בחילות, הקאות, יציאות מרובות/ שלשול ושינויים בטעם הן תופעות לוואי נפוצות וסיבותיהן רבות, כגון: מחלת הסרטן, טיפול כימותרפי,טיפול בקרינה, תרופות, ניתוחים, זיהומים, רגישות למזון ועוד.
תופעות אילו עלולות לפגוע באיכות החיים, להוביל לירידה בכמות המזון הנאכלת, וכתוצאה מכך לירידה בלתי רצויה במשקל ולפגיעה במצב התזונתי.

המלצות להתמודדות

שלשולים
המלצות תזונתיות כלליות אשר עשויות לסייע במצבים של שלשולים:

  • לאכול ארוחות קטנות בהפרשי זמן קצרים.
  • להקפיד על שתייה מספקת 8-10 כוסות ביום (בהתאם למשקל הגוף, ולתכיפות וכמות השלשול), רצוי לשתות כמויות קטנות כל פעם.
  • להמעיט בצריכת משקאות אלכוהוליים ומשקאות המכילים קפאין.
  • להמעיט באכילת מזונות עם תיבול חריף.
  • להימנע ממזונות המכילים תחליפי סוכר כוהליים (פוליאולים) כדוגמת סורביטול שעשויים לגרום לאי נוחות בטנית.
  • להעדיף מזונות דלי סיבים: לחמים (לחם לבן, חלה, לחם אחיד, עדיפות לטוסטים וצנימים), תפוח אדמה (מחית או אפוי בתנור), אורז לבן, פתיתים, פסטה, אטריות, קוסקוס, בייגלה (מקלות מלוחים), פריכיות אורז, קרקרים.
  • מוצרי חלב – אין הכרח להימנע אלא אם כן יש רגישות ללקטוז (סוכר החלב). במקרה זה רצוי לצרוך מזון דל בלקטוז כגון: קוטג', גבינה צהובה, חלב דל לקטוז וכו' או בתחליפי סויה כגון: חלב סויה, מעדן סויה. רצוי להימנע ממוצרי חלב ניגרים -חלב ניגר, לבן, אשל, שמנת.

בחילות והקאות
שינויים התנהגותיים העשויים לסייע בהתמודדות עם הבחילה

  • לאכול מספר ארוחות קטנות (6-8 ארוחות) לעיתים תכופות במשך היום.
  • לאכול לאט ובנחת ולהקפיד על לעיסה טובה.
  • להפריד בין שתייה ואכילה, מומלץ לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה.
  • לאכול בישיבה ולהימנע משכיבה לאחר האכילה לפרק זמן של כשעה.
  • להעדיף צריכה של מזונות ומשקאות בטמפרטורת החדר או מזונות קרים.
  • להימנע מריחות כבדים, במידה וריח המזון גורם לבחילה יש לאכול במקום מאוורר.
  • הגשה אסתטית ומושכת של המזון.

התאימי את המזון לאפשרות האכילה – בזמן בחילה מומלצים מזונות ומשקאות בעלי טעם וריח ניטרלים:

  • חלב ומוצריו כגון: יוגורט, אשל, לבן, דייסה, סוגי גבינה שונים, גלידה ומילקשייק.
  • מזונות מבושלים במים או מאודים כגון: עוף מבושל או בגריל, קציצות מבושלות ולא מתובלות/מטוגנות, ביצה קשה וירקות/פירות מבושלים.
  • מזונות עמילניים יבשים ו/או מזונות מלוחים היכולים לספוג מיצי קיבה כגון: צנימים וטוסטים, קרקרים, פריכיות אורז, פתית, בייגלה, אורז, אטריות ותפוחי אדמה אפויים.
  • משקאות כגון: מים, סודה, לימונדה, מיץ פרי צלול מדולל ותה צמחים- קמומיל, ג'ינג'ר, נענע וכדומה.
  • מרק צח ללא שומן.
  • סוכריות מנטה, ג'ינג'ר מיובש מסוכר, קוביות קרח, קרטיב קרח ואכילת ג'לי

מומלץ להימנע ממזונות העשויים לגרות את חוש הטעם והריח ולהחמיר את תחושת הבחילה:

  • מזון שומני במיוחד, ריכוז גבוה של שומן יכול לעכב את ריקון הקיבה ולהגביר בחילות והקאות.
  • מזונות מטוגנים כגון: בצל מטוגן, בשר מטוגן, קציצות מתובלות ומטוגנות וצ'יפס.
  • מזונות מתובלים במיוחד כגון: המבורגר, נקניקיות, נקניק ורטבים.
  • מזונות בעלי ריח חריף כגון: שום, פלפל, חזרת או סחוג.
  • מזונות בעלי מתיקות גבוהה למשל: קינוחים עשירים.
  • פירות וירקות בעלי ריח דומיננטי כגון: גויאבה, קולרבי, ברוקולי וכרובית.

שינויים בטעם
שינויים בתחושת הטעם והריח יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושות שונות של טעם בזמן האכילה, כמו: מתיקות או מרירות יתר, חוסר תחושת טעם, טעם לוואי או טעם מתכתי בפה ועוד.
כל התחושות האלו פוגעות בהנאת האכילה וגורמות לירידה בכמות המזון הנאכלת, ויחד איתה מעלות את הסיכון לירידה לא רצויה במשקל ולפגיעה במצב התזונתי.

המלצות תזונתיות לשינויים ספציפיים בחוש הטעם והריח

הבעיה ההמלצות
טעם מתכתי
  • להשתמש בכלי אכילה מפלסטיק ולא ממתכת באם יש טעם מתכתי בפה.
  • להימנע ממזון בעל טעם מריר כמו שוקולד, קפה.
  • להשתמש בכלי זכוכית לאכילה ושתייה וכן בכלי בישול מזכוכית במקום כאילו ממתכת ו/ או ציפוי אמייל.
  • לפזר על המזון מעט מלח או סוכר (באם אינם מוגבלים בתפריט) שכן הם מפחיתים את הטעם המתכתי.
  • להעדיף בחירת מזון טרי על פני משומר.
טעם מתוק מדי
  • להוסיף לימון/חומץ/מלח למאכלים שטעמם מתוק מידי.
  • להעדיף אכילת ירקות או פירות חמוצים.
  • לשלב פירות קפואים (ענבים, כדורי מלון, תמרים, תפוז, שייק או סורבה פירות).
  • להכין שייק פירות עם יוגורט בעל טעם ניטרלי או חמצמץ.
  • להעדיף כנשנוש או כקינוח מזונות שאינם מתוקים כמו: גבינה, קרקרים או בייגלה עם גבינה, אגוזים, בוטנים.
טעם מר
  • לנסות להוסיף מעט דבש או סוכר כדי להקטין את טעם מר או חומצי.
  • להוסיף פירות בארוחה – בסלט, כקינוח.
  • לנסות להשרות במרינדות ותבלינים כדי למסך טעמים (לדוגמה בשר/עוף ברוטב סויה, רוטב חמוץ מתוק, ברביקיו, איטלקי או ברטבים אחרים עשירים בטעם לבחירתך).
סלידה מטעם בשר ומוצריו
  • במידה וטעמו של בשר אדום השתנה ואינו נעים, יש לנסות מקורות חלבון חלופיים כגון: עוף או הודו, דגים, ביצים, מוצרי חלב, קטניות ומוצרי סויה.
  • לשלב את הבשר בתבשיל כמו לזניה, ספגטי, צלי, מרק.
  • להוסיף רוטב, קטשופ או תבלין אחר לשפר את הטעם.
  • להשרות את הבשר/עוף ברוטב/מרינדה, רוטב סויה, מיצי פירות ועוד.
  • להעדיף אכילה של נתחי בשר קרים או בטמפרטורת החדר (באם אין לך ירידה במערכת החיסון המחייבת אכילה של מזון חם בלבד).
טעם מלוח מדי
  • להוסיף מעט סוכר כדי להקטין את תחושת המליחות של המזון.
  • לבשל את המזון ללא תוספת של תיבול המכיל מלח.
  • להמעיט במזון מעובד המכיל כמות רבה של מלח.
  • לחפש אחר מוצרים עם סימון מזון / כמות נתרן נמוכה.
  • לערבב עם מזונות בעלי טעם ניטרלי.

כאמור תופעות הלוואי האלו הינו אישיות ויכולות להיות שונות מאשה לאשה, מטיפול לטיפול הן בחומרה והן בהשלכות מכאן חשיבות התאמת התזונה האישית שנעשית על ידי צוות דיאטניות אונקולוגיות ומומלץ לכל מטופלת לגשת לדיאטנ/ית אונקולוג/ית במרכז הרפואי בו היא מטופלת לקבלת הנחיות מותאמות אישית. ההנחיות המפורטות לעיל הן כלליות ומטרתן לתת מידע כללי.

עדכון: אפריל 2023

Share

תזונה במהלך הטיפולים הכימותרפיים

דילוג לתוכן