אייברנס (פאלבוציקיליב)

Ibrance, palbociclib

אייברנס הינו מעכב סלקטיבי של קינאזות תלויות-ציקלין מסוגים CDK4 -CDK6. במשפחת תרופות זו – מעכבי CDK 4/6 נכללות גם קיסקלי/ ריבוציקליב וורזניו/ אבמציקליב.

אייברנס אושרה על ידי ה-FDA בפברואר 2015 לשמש בשילוב עם תרופת פמרה (שם כימי: Letrozole) כתרופת קו ראשון.

התרופה מיועדת לנשים בגיל המעבר עם סרטן שד גרורתי חיובי לקולטן אסטרוגן (+ER)  ו- HER2  שלילי, אשר לא קיבלו טיפול מערכתי קודם למחלה. אייברנס מאיטה את התפשטות התאים הסרטניים באמצעות עצירת אנזימים שמעורבים בחלוקת התא הסרטני.

כיצד היא פועלת

מעכבי CDK 4/6 הן משפחה של תרופות שמעכבות סלקטיבית של קינאזות תלויות-ציקלין מסוגים CDK4 -CDK6. לקינאזות אלו תפקיד חשוב בוויסות והפעלה של מעגל חיי התא, משלב הגדילה (G1) לשלב שכפול ה-DNA שלב S. בסוגים רבים של סרטן, כמו סרטן שד חיובי לקולטן לאסטרוגן (ER+), קינאזות אלו פועלות ביתר, דבר המביא לאובדן השליטה על מעגל חיי התא ולשגשוג של תאי גידול.
אייברנס (כמו גם קיסקלי וורזניו) פועלת כדי להחזיר את השליטה במעגל חיי התא ולחסום שגשוג תאי הגידול. במהותו, התהליך הסרטני קשור לאיבוד שליטה על מעגל חיי התא, כאשר 2 הקינאזות CDK4/6  מפגינות פעילות יתר בסוגי סרטן רבים, המשגשגים באופן בלתי נשלט. נתונים מניסויים קדם-קליניים רומזים לכך שהעיכוב הכפול של 2 הקינאזות, והאיתות האסטרוגני הם תהליכים סינרגיסטים הבולמים את הגדילה של שורות תאי סרטן שד (+)ER בשלב ה-G1, ומונעים את מעברו לשלב S.

מחקרים

מחקר PALOMA-2  – מחקר פאזה III – המחקר בדק את היעילות של אייברנס בשילוב עם לטרוזול (פמרה) בנשים לאחר גיל המעבר עם סרטן שד גרורתי הורמונלי. המחקר כלל 666 משתתפות שלא קיבלו טיפול למחלתן הגרורתית. המשתתפות חולקו לשתי קבוצות: קבוצת המחקר שקיבלה על אייברנס ולטרוזול וקבוצת הבקרה שקיבלה פלסבו (תרופת דמה) ולטרוזול.
תוצאות המחקר הראו כי משך הזמן (החציוני) להישרדות ללא התקדמות המחלה בקרב הקבוצה שקיבלה אייברנס ולטרוזול עמד על 24.8 חודשים לעומת 14.5 חודשים בקבוצת הבקרה.

מחקר PALOMA-3 – מחקר פאזה III – המחקר בדק היעילות של אייברנס בשילוב עם פולווסטרנט (פסלודקס) בנשים לפני ואחרי גיל המעבר עם סרטן שד גרורתי הורמונלי, שמחלתן התקדמה לאחר טיפול אנדוקריני (טיפול הורמונלי) קודם. המחקר כלל 521 משתתפות שחולקו לשתי קבוצות: קבוצת המחקר שקיבלה אייברנס ופולווסטרנט וקבוצת הבקרה שקיבלה שקיבלה פלסבו (תרופת דמה) ופולווסטרנט. נשים שהיו טרום מנופאוזה קיבלו זולדאקס לצורך זולאדקס פועל להפסקת ייצור האסטרוגן בשחלות.
תוצאות המחקר הראו כי בקרב הקבוצה שקיבלה אייברנס ופולווסטרנט תוחלת החיים (החציונית) היתה גבוהה יותר לעומת קבוצת הבקרה: כ – 35 חודשים לעומת 28 חדשים.

מתן התרופה:

בכדורים, אחת ליום במשך 3 שבועות, ושבוע הפסקה

תופעות לוואי

להלן מובאות תופעות לוואי שונות הקשורות לטיפול באייברנס. אין זה אומר שכל מטופלת צפוייה. לסבול מכל התופעות או מחלקן.

 תופעות לוואי נפוצות

  • נויטרופניה
  • לויקופניה
  • עייפות
  • קוצר נשימה
  • סחרחורות

תופעות לוואי נפוצות פחות

  • תסחיף ריאתי
  • כאבי גב

סל הבריאות

התרופה נמצאת בסל הבריאות בהתוויות הבאות:

1. כטיפול אנדוקריני בנשים פוסט מנופאוזליות החולות בסרטן שד מתקדם או גרורתי מסוג HR חיובי, שטרם קיבלו טיפול אנדוקריני למחלתן המתקדמת.
2. כטיפול אנדוקריני בנשים פוסט מנופאוזליות החולות בסרטן שד מתקדם או גרורתי מסוג HR חיובי, שקיבלו טיפול אנדוקריני קודם. הטיפול בתרופה יינתן לחולה שטרם טופלה במעכב CDK 4/6 למחלתה.
מידע מלא באתר כל הבריאות

עדכון: ספטמבר 2022

מקורות:

אתר התרופה

אתר Breastancer.org

 drugs.com

הודעת FDA

אתר NEJM  מתאריך 17.11.2016

אתר NEJM מתאריך 15.11.2018

 


הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.

 

Share

אייברנס (פאלבוציקיליב)

דילוג לתוכן