מהם הסימפטומים
כאבים
סרטן משני של העצמות עלול לגרום לכאבים באזורים הנגועים ולפגוע באיכות החיים. עוצמת הכאב והתגובה אליו משתנים מחולה לחולה. אם הכאב אינו מטופל ביעילות, רמת הניידות ואיכות החיים שלך עלולים להיפגע. חשוב שתתארי בפני הצוות המטפל היכן מתמקד הכאב ומה את מרגישה, על מנת שיוכלו להתאים את הטיפול המתאים ביותר להפחתת הכאב. הכאב באזור הנגוע יכול להיות עמום או חד וצורב, הוא יכול להופיע בהתקפים או ככאב מתמשך לאורך זמן, בעיקר בלילה. תנועות מסוימות שאת עושה עלולות להגביר את הכאב והמקום הכואב עלול להיות רגיש במיוחד.
קיימות מספר תרופות לשיכוך כאבים שבהן ניתן להשתמש - בכל אחת בפני עצמה או כשילוב ביניהן. בדרך כלל מנסים קודם טיפול בתרופות מקובלות לשיכוך כאבים על בסיס פרצטמול (דוגמת אקמול, דקסמול ואלדולור) או בתרופות לא סטרואידיות נוגדות דלקות (דוגמת איבופן, אינדומד, נקסין, אדקס, וולטרן). רק במידה שתרופות אלו אינן יעילות עוברים לתרופות חזקות יותר המכילות קודאין דוגמת קודאקמול, קודאין, או לפרוקסול ואלגוליזין המכילות פרופוקסיפן או פרצטמול. במקרים חמורים נעזרים גם בתרופות מבוססות מורפיום. לעתים משתמשים בצירופים של תרופות שונות.
חשוב שתיקחי את התרופות כסדרן ובמועדים קצובים (למשל כל ארבע שעות) על מנת להבטיח רגיעה מתמשכת מהכאבים. אל תחכי שהכאב יהפוך להיות בלתי נסבל.
במקרים קיצוניים, כאשר הטיפול בתרופות לשיכוך כאבים לא עוזר, ייתכן שתצטרכי להתאשפז בבית חולים כדי שצוות מומחים לטיפול בכאב יעריכו את מצבך וימליצו על הדרך להרגעת הכאב.
עודף סידן – Hypercalcaemia
העצם היא רקמה חיה, המורכבת מסידן וחלבונים שונים הגורמים לחיזוקה. סרטן משני עלול לגרום לשינוי מבנה העצם ולגרום לחדירת הסידן לתוך מערכת הדם. אם רמת הסידן שלך גבוהה מדי את עלולה לסבול מבחילות, הקאות, עצירות ונמנום. במקרים קיצוניים הסימפטומים עלולים להתבטא בצימאון חזק, חולשה כללית וטשטוש.
להקלת הסימפטומים כדאי שתשתי הרבה מים קרים. במקרים קיצוניים עלול גם להתעורר הצורך לאשפז אותך לקבלת עירוי נוזלים לתוך הווריד. הנוזלים שוטפים את הסידן אל מחוץ לגוף.
יתכן שיינתן לך גם טיפול בתרופות מהקבוצה הנקראת ביספוספונאטים (bisphosphonates), דוגמת פוסאלאן או בונפוס, ארדיה וזומרה. במקור משמשות התרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס, אך מחקרים הראו כי מתן תוך ורידי של ביספוספונטים במינון גבוה יעיל גם לטיפול בכאבים חזקים אצל חולות סרטן שד שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים מקובלים או לטיפול מקומי בקרינה. אצל חולות סרטן שד עם סרטן משני בעצמות ניכרה הפחתה בשיעור 25-50% בתחלואת העצם (דוגמת שברים פתולוגיים) כאשר טופלו בביספוספונטים.
אפשרות נוספת היא טיפול באקסג'יבה (דנוזומב) – תרופה ביולוגית, המשמשת למניעת פגיעות בשלד, הנפוצות בקרב חולות סרטן שד גרורתי (עדיין לא בסל הבריאות עבור חולות סרטן שד).
חולשת העצם או שבירתה
לעתים העצמות נחלשות ופגיעה או מאמץ קלים עלולים לגרום לשבירתן. שברים אלו יכולים לקרות בעמוד השדרה כתוצאה מלחץ של החוליות (spinal cord compression).
הסימפטומים הראשונים בדרך כלל הם כאבי גב, בעיקר בזמן שיעול או במצב שכיבה. במקרים קשים יותר הלחץ עלול לגרום גם לנימול או לחולשה בגפיים, לאבדן שליטה על הסוגרים ולשיתוק. אם את מגלה אצלך אחד או יותר מהסימפטומים האלו חשוב שרופא מומחה יטפל בהם מהר ככל שאפשר.
כאשר עצם נחלשת ניתן לטפל בה באמצעים כירורגיים או על ידי הקרנות על מנת למנוע את שבירתה. מנתח אורטופדי יכול למנוע שבר על ידי חיזוק העצם בעזרת בורג או דיסקית ממתכת, או על ידי ניתוח להחלפת המפרק (לדוגמא – החלפת מפרק הירך). המפרקים החלופיים מתוכננים לעמידות בלתי מוגבלת. גם כאשר נגרם שבר ינסה המנתח האורטופדי לתקנו באמצעות בורג מתכתי או על ידי החלפת הפרק. במקרים מסוימים ניתן להחליף חלק של העצם, תהליך הנקרא endoprosthesis. לאחר הניתוח יתכן שיהיה צורך לתת לך הקרנות.
במידה שנפגעת בחוליות הגב וכתוצאה מכך נוצר לחץ על עמוד השדרה חייבים לטפל בכך כבמקרה חירום. אם הסימפטומים מופיעים בקצב מהיר ייתכן שניתוח יהיה הבחירה הראשונה לטיפול. במידה שהסימפטומים מתגלים לאורך זמן הבחירה הראשונה תהיה כנראה טיפול בהקרנות.
תהיה צורת הטיפול שתיבחר אשר תהיה, סביר להניח שתקבלי גם סטרואידים (תרופות למניעת דלקות). תיתכן גם אפשרות לשילוב בין כל שלוש שיטות הטיפול.
אנמיה – חדירת מח העצם
במקרים נדירים הסרטן המשני עלול לתקוף את מח העצם – החלק החלול של העצם בו נוצרים תאי הדם. כאשר זה קורה עלולים תאי דם שטרם בגרו (תאים בשלבי התפתחות מוקדמים) לחדור לתוך מערכת הדם שלך ולגרום לאנמיה (חוסר בתאי דם אדומים).
את עלולה להבחין בסימפטומים של עייפות כבדה או קוצר נשימה. יתכן שיהיה גם צורך לעשות לך עירויי דם סדירים על מנת להתגבר על הבעיה.