ארדיה
מהי ארדיה ולמה היא מיועדת
ארדיה היא תרופה המשתייכת לקבוצת הביספוספונטים bisphosphonates. השימוש בקבוצת תרופות זו מיועד להפחתת כמות הסידן כאשר הוא קיים בכמויות עודפות בעצמות (היפרקלצמיה של ממאירות), ולטיפול בגרורות בעצמות.
איך פועלת קבוצת הביספוספונטים? גרורות בעצמות משחררות חלבון שגורם לשפעול של תאים הורסי עצם (אוסטיאוקלסטים). תאים אלה משחררים חומרים שונים שפועלים להגברת ההרס בעצמות כך שנוצר מעגל של הרס העצם. הביספוספונטים עוצרים את התהליך על ידי הפחתה של פעילות האוסטיאוקלסטים. עם הפחתת ההרס פוחת גם הכאב בעצמות.
בארדיה משתמשים לטיפול:
- בהיפרקלצמיה (hypercalcemia) – מצב של עודף סידן בדם.
- בגרורות בעצמות שמקורן בגידולים מוצקים (למשל סרטן השד), או בסרטן של תאי מוח העצם (Multiple Myeloma).
- במחלת פאדג'ט של העצם.
התרופה מאושרת על ידי מנהל המזון והתרופות בארה"ב לטיפול בסרטן השד עם גרורות בעצמות .
בישראל כלולה התרופה בסל התרופות "לטיפול בעצמות לכלל החולים במחלות ממאירות ובמחלת פאג'ט".
כיצד ניתנת ארדיה
ארדיה ניתנת בצורה של הזרקה איטית של עירוי איטי לתוך הווריד. העירוי מכיל את החומר הפעיל שבתרופה אשר נקרא פמידרונאט דיסודיום (Pamidronate Dissodium) כאשר הוא מדולל בהתאם למינון המתאים עליו מחליט הרופא המטפל.
המינון מותאם לכל מטופלת בהתאם לנתוני מצבה הבריאותי. הרופא קובע את מספר העירויים שיהיה על המטופלת לקבל ואת תכיפותם. מינון ממוצע לטיפול בגרורות של סרטן שד בעצמות הוא 90 מיליגרם אחת ל-4-3 שבועות. משך העירוי כשעה עד שעתיים, בהתאם למינון שייקבע.
למה יש לשים לב
כמו לפני טיפול בכל תרופה אחרת, בקשי מהרופא המטפל שיסביר לך בפירוט את שיקוליו במתן התרופה, מה תהליך הטיפול ולמה עליך לצפות.
חשוב ביותר לעדכן את הרופא לגבי כל תרופה אחרת שאת נוטלת, כולל תוספי מזון, סידן וויטמינים. הקפידי ליידע את הרופא אם קיבלת בעבר תרופות ביספוספונטיות ואם הייתה לך תגובה אלרגית בעקבות זאת, למשל התרופות:
- Etidronate (Didronel)
- Zolendronate (Zomera)
- Alendronate (Fosamax)
- Risedronate (Actonel)
כמו כן הקפידי לדווח במידה ואת סובלת מבעיה כלשהי בלב, בכבד או בכליות, או אם יש לך חוסר בויטמין D או בסידן (למשל, כתוצאה ממשטר התזונה שלך או מבעיות בדרכי העיכול).
אין זה מקובל לתת ארדיה לנשים בהריון ועל כן מומלץ לדווח לרופא אם את בהריון, או מתכוונת להיכנס להריון. במידה ואת מיניקה יהיה עליך להפסיק זאת לפני תחילת הטיפול בארדיה.
היות והטיפול בארדיה צפוי לגרום לשינויים במאזן המינרלים של הגוף בעקבות הטיפול חשוב להקפיד על ביצוע בדיקות תקופתיות של רמת הסידן, האשלגן, הפוספטים והמגנזיום שבדם במשך כל מהלך הטיפול, וגם לאחר סיומו.
רצוי להיבדק אצל רופא שיניים לפני תחילת הטיפול (ראי פירוט בהמשך).
תופעות לוואי
כמו בעת השימוש בתרופות אחרות, גם במהלך הטיפול בארדיה תיתכנה תופעות לוואי. תופעות הלוואי הנפוצות ביותר הן התופעות "דמויות-שפעת" – עליה זמנית של חום הגוף, צמרמורות, תחושת עייפות והרגשה כללית לא טובה.
תופעות נפוצות פחות יכולות להתבטא בכאבים קצרי טווח של השרירים או המפרקים, התכווצויות שרירים, כאב, אדמומיות ונפיחות במקום הכנסת העירוי, בעיות עיכול, בחילות, הקאות, כאבי בטן, עצירות, שלשול, אבדן תיאבון, כאבי ראש, סחרחורת, עייפות, נמנום, בלבול, קוצר רוח, גירוי בעור, פריחה, גירוי בעיניים.
אוסטיאונקרוזיס של עצם הלסת – תופעה נדירה המופיעה בשכיחות נמוכה בטיפול בביספוספונטים, ומאופיינת על ידי הרס העצם מתחת לשיניים. באם את עוברת או עומדת לעבור טיפול שיניים מקיף או פרוצדורה כירורגית בפה, חשוב מאוד ליידע הן את רופא השיניים שלך על מועד תחילת הטיפול בארדיה והן את הרופא שנתן לך מרשם של ארדיה, ואת האחות המטפלת. יתכן שהרופא יחליט לדחות את מתן התרופה עד שתסיימי את טיפול השיניים שלך.
במהלך חודשי הטיפול מומלץ לשמור בקפדנות על הגיינת פה תקינה על מנת שלא להזדקק ככל האפשר לטיפולי שיניים. רצוי להבדק אצל רופא שיניים לפני תחילת הטיפול.
הקפידי לדווח לרופא בכל מקרה של תופעות הלוואי המתעוררות בעקבות הטיפול בארדיה, גם אם את נתקלת בתופעה שלא הוזכרה כאן.
עודכן לאחרונה ביוני 2015
מקורות
הודעה לעיתונות (אנגלית)
הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.