למי ניתנת כימותרפיה
ההחלטה לגבי מתן טיפול כימותרפי נובעת מאפיינים אישיים כמו גילך, העיסוק שלך ומאפיינים שונים של הגידול - סוג הגידול, גודלו, האם הוא התפשט לבלוטות הלימפה בבית השחי (nodes), מהירות התחלקות תאי הגידול ומאפיינים נוספים.
עבור סרטן שד רגיש להורמונים (ושלילי ל – HER2) קיימות בדיקות גנומיות: אונקוטייפ, ממהפרינט, פרוסיגנה, אנדופרדיקט, שנועדו לסייע לאונקולוגי.ת להחליט על הצורך בכימותרפיה. הבדיקות נעשות על רקמת הגידול שהוצאה בניתוח, והן מצביעות על מדד הסיכון להישנות המחלה (חזרת המחלה). .
בדרך כלל הבדיקות מבוצעות כאשר הגידול לא התפשט כלל, או התפשט לעד 3 בלוטות לימפה.
בסרטן שד מוקדם כימותרפיה יכולה להינתן לפני ניתוח – ואז היא תיקרא טיפול נאו אדג'וונטי, ו/או לאחר הניתוח – ואז היא תיקרא טיפול אדג'וונטי או משלים. כימותרפיה יכולה להינתן גם במקרים מסוימים בסרטן שד גרורתי לשם האטת ההתפשטות ולהקלת הכאבים (טיפול פליאטיבי).
כימותרפיה כטיפול אדג'וונטי (לאחר הניתוח)
כימותרפיה הניתנת בנוסף לניתוח ו/או להקרנות (רדיותרפיה), נקראת Adjuvant chemotherapy (טיפול משלים, אדג'ובנטי). ברוב המקרים ניתנת הכימותרפיה לאחר הניתוח ולפני ההקרנות, למרות שגם כאן יכולים להיות שינויים בהתאם למצבך. בדרך כלל מתחילים בטיפול כימותרפי כשבועיים עד ארבעה שבועות לאחר הניתוח, על מנת לאפשר לגוף להתאושש. מחקר משנת 2019 הראה כי קיימת חשיבות להתחלת הטיפול הכימותרפי עד 120 יום מזמן האבחנה כדי לא לפגוע ביעילות הטיפול.
טיפול כימותרפיה נאו-אדג'וונטי (לפני הניתוח)
במקרים מסוימים ניתנת כימותרפיה לפני הניתוח. טיפול זה נקרא "כימותרפיה ראשונית" או טיפול נאו-אדג'ובנטי Neoadjuvant. מטרתו היא לכווץ את הגידול או לעצור את התפשטותו במידה שהוא מראה סימני התפשטות מהירה בטרם ההתערבות הכירורגית. מתפקידו.ה של הרופא.ה המטפל.ת להסביר לך את הסיבות להחלטה על מתן כימותרפיה ראשונית.
כיצד ניתנים הטיפולים הכימותרפיים
לטיפול בסרטן השד הטיפולים ניתנים בדרך כלל ישירות לווריד (באינפוזיה), על ידי זריקה לזרוע, או ככדור או כמוסה דרך הפה.
בכימותרפיה דרך הווריד התרופה ניתנת על ידי החדרת צינורית דקה לתוך הווריד. כאשר תרופה ניתנת באמצעות עירוי חשוב לדווח מיד לאחות או לרופא אם את חשה כאב או צריבה במהלך הטיפול. דליפת החומר אל מחוץ לווריד עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לרקמות. אין זה אומר שבכל מקרה שתחושות אלו קיימות יש בעיה, אך יש לבדוק זאת מיידית. אל תהססי לקרוא לרופא.ה או לאחות גם אם הבעיה נראית לך שולית.
למידע נוסף על כימותרפיה דרך צנתרים מרכזיים
משך הטיפול הכימותרפי
כימותרפיה לטיפול בסרטן שד ניתנת בדרך כלל כסדרת טיפולים (קורסים, courses) לאורך תקופה של ארבעה עד שישה חדשים, במרווחים של בין שבוע לעד שלושה שבועות בין טיפול לטיפול (בהתאם לסוג הכימותרפיה). פרק הזמן בין הטיפולים נועד לאפשר לגוף להתאושש מתופעות לוואי קצרות טווח. בדרך כלל ניתן הטיפול במסגרת טיפול יום בבית חולים, כך שניתן לחזור הביתה בו ביום. כל טיפול אורך מספר שעות (הטיפול הראשון ממושך יותר – כיוון שניתן לאט יותר ובהשגחה צמודה יותר).
כיצד פועלת הכימותרפיה ומהם שילובי התרופות
תאי סרטן מתרבים על ידי חלוקה בלתי סדירה ובלתי ניתנת לשליטה. הכימותרפיה משמידה את התאים הסרטניים על ידי התערבות ביכולתם להתחלק ולגדול. התרופות שבהן משתמשים בטיפול כימותרפי משפיעות על חיי התא בשלבים שונים, ולכן משלבים כמה תרופות, כדי להבטיח את השמדת התאים הסרטניים. מחזורים חוזרים של טיפולים יבטיחו שגם תאים שהצליחו להתחמק יושמדו בטיפול החוזר. התרופות הכימותרפיות שבהן משתמשים בדרך כלל בטיפולים בסרטן שד פועלות כולן על אותו עקרון – התערבות ב-DNA במטרה להשמיד את תאי הגידול המתפשטים במהירות.
בין התרופות
אברקסאן, אדריאמיצין, דוקסיל טקסוטר, טקסול, ציטוקסן, קסלודה, האלבן, תרכובות פלטינום. למידע נוסף על כל תרופה, באינדקס התרופות באתר.
רוב השילובים כוללים תרופה מאחת או משתי קבוצות של תרופות:
האנתראציקלינים – פוגעים בחומר הגנטי של התאים הסרטניים. לדוגמא: אדריאמיצין, אפירוביצין.
הטקסנים – מתערבים באופן ההתחלקות של התאים הסרטניים. כדוגמת טקסול, טקסוטר, אברקסאן.
דוגמאות לשילובי תרופות נפוצים לטיפול בסרטן השד
- AC אדריאמיצין וציטוקסן/ ציקלופוסמיד
- AC-T+ אדריאמיצין וציטוקסן +טקסול
- TC – טקסוטר וציקלופוספמיד
- ACTHP – אדריאמיצין וציטוקסן/ ציקלופוסמיד + טקסול +הרצפין ופרגטה (הרצפטין ופרגטה הן תרופות ביולוגיות)
תופעות הלוואי של התרופות דומות, אך קיימים גם הבדלים ביניהן. האדריאמיצין, הנחשבת לתרופה החזקה ביותר, עלולה לעתים לגרום לפגיעה בלב והיא גורמת גם לנשירה מלאה של השיער, יותר מתרופות כימותרפיות אחרות. התרופה החדשה דוקסיל מכילה את אותו חומר שמכילה האדריאמיצין אך בצורה פחות רעילה.
תופעות הלוואי של הכימותרפיה
תרופות כימותרפיות משפיעות על תאים המתחלקים מהר כמו תאים סרטניים, אך גם על תאים בריאים המתחלקים מהר כגון שיער, תאי מערכת העיכול, ותאי הדם. כתוצאה מכך תופעות הלוואי המוכרות של הכימותרפיה הן נשירת שיער, בחילות, הקאות, שלשולים, ירידה בספירות הדם, ופגיעה במערכת החיסון עם נטיה לזיהומים. . מטרת הטיפול היא לתת מינון שיהרוס את תאי הסרטן בעוד שהנזק לתאים הבריאים יהיה מינימלי. התאים הבריאים מסוגלים לשקם את עצמם במהירות ועל כן תופעות הלוואי הן לרוב זמניות.
התגובות לטיפולים כימותרפיים משתנות מחולה לחולה גם כאשר המינון הניתן זהה. ישנן חולות שסובלות מתופעות לוואי קלות ומסוגלות להמשיך בפעילות רגילה, בעוד אחרות סובלות מהפרעות בדרגות שונות המקשות על מהלך חייהם התקין. התופעות הרווחות ביותר הן עייפות רבה, בחילות, הקאות, שלשולים, ירידה בספירות תאי הדם, נוירופתיה (נימלול בקצות אצבעות הידיים והרגליים) פצעים בפה ונשירת שיער. לעתים יכולה להיות פגיעה גם במח העצם. במקרים רבים ניתן להקל על התופעות וחשוב שתדווחי לצוות המטפל על תופעות הלוואי שאת סובלת מהן.
במידה שאת חווה תופעות לוואי קשות יש לעדכן את הצוות המטפל
להרחבה על תופעות הלוואי ועצות להתמודדות
למידע ועצות מעשיות בנושא התזונה במהלך ולאחר הטיפולים הכימותרפיים
קופת חולים כללית מפעילה מחוץ לשעות הפעילות של השירותים הרפואיים, בשעות הערב, הלילה, שבתות וחגים, מוקד טלפוני לחולים אונקולוגיים ובני משפחותיהם, המציע יעוץ אחיות אונקולוגיות בנושאים הקשורים לפרוטוקול הטיפול ולתופעות הלוואי.
לפניה למוקד: *9585