מחקר: טרודלבי הראה יעילות בטיפול בנשים עם סרטן שד גרורתי רגיש להורמונים
בכנס ASCO 2022 (יוני 2022) הוצג מחקר TROPICS-02 שנועד לבדוק את הטיפול בטרודלבי (Sacituzumab govitecan) עבור נשים עם סרטן שד גרורתי רגיש להורמונים ושלילי ל – HER2.
בעבר הטיפול בטרודלבי אושר ע"י ה- FDA עבור נשים עם סרטן שד גרורתי מסוג טריפל נגטיב.
במחקר הנוכחי (מחקר פאזה 3), השתתפו 543 נשים עם סרטן שד גרורתי הורמונלי ושלילי ל – HER2, אשר טופלו ב-2-4 קווי טיפול כימותרפיים בשלב הגרורתי (יצויין כי הנשים היו חייבות לקבל עוד קודם לכן טיפול במעכבי CDK 4/6 וטיפול אנדוקריני).
הנשים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה קיבלה את תרופת המחקר טרודלבי והקבוצה השנייה – קבוצת הבקרה קיבלה כימותרפיה לפי בחירת הרופא המטפל.
תוצאות המחקר:
- שיעור ההישרדות ללא התקדמות המחלה לאחר 6 חודשים עמד על 46% בקבוצה שקיבלה טרודלבי לעומת 30% בקבוצת הבקרה.
- שיעור ההישרדות ללא התקדמות המחלה לאחר 12 חודשים עמד על 21% בקבוצה שקיבלה טרודלבי לעומת 7% בקבוצת הבקרה
- שיעור הרווח הקליני היה גבוה יותר בקבוצה שקיבלה טרודלבי: 34% לעומת 22% בקבוצת הבקרה.
שיעור תופעות הלוואי הקשות היה גבוה יותר בקרב הקבוצה שקיבלה טרודלבי ועמד על 74% לעומת 60% בקבוצת הבקרה. תופעות הלוואי הנפוצות היו נויטרופניה (ירידה בכמות תאי דם לבנים מסוג נויטרופילים, שמובילה לקושי להילחם בזיהומים) ושלשולים.
לדברי החוקרת המובילה, המחקר מראה שיתכן וטרודלבי תשמש כאופציה טיפולית חדשה עבור נשים עם סרטן שד גרורתי הורמונלי שפיתחו עמידות לטיפול האנדוקריני. נדרש מעקב ארוך יותר כדי לקבוע האם התרופה תהיה יעילה בהארכת משך החיים.
בעקבות ההצגה בכנס נשמעה ביקורת על כך שהמחקר הראה שיפור של משך זמן ההישרדות ללא התקדמות המחלה של חודש וחצי בלבד, ושהארכת משך הזמן ללא התקדמות המחלה בפחות מחודשיים-שלושה היא לא מספיק משמעותית קלינית.
בכנס ESMO 2022 (ספטמבר 2022) הוצגו תוצאות ביניים נוספות של המחקר: לפיהן משך ההישרדות (החציוני) בקרב הקבוצה שקיבלה טרודלבי היה ארוך יותר ועמד על 14.4 חודשים לעומת 11.2 חודשים בקבוצת הבקרה.
בפברואר 2023 אישר ה-FDA את טרודלבי לטיפול בנשים עם סרטן שד גרורתי רגיש להורמונים ושלילי ל – HER2 שקיבלו בעבר טיפול אנדוקריני, ולפחות עוד שני קווי טיפול סיסטמי במחלתן הגרורתית.