רקע
טיפולים למחלת הסרטן מלווים הרבה פעמים בתופעות לוואי הקשורות למערכת העיכול ומשפיעות על האכילה. תופעות לוואי נפוצות הן בחילה, הקאה, שלשול, עצירות, תחושת מלאות מוקדמת, חוסר טעם בפה או טעם מתכתי בפה, פצעים בפה, שינויים בחשקים למזון. כמו כן הסיכון לדלדול שריר גבוה, דבר שעלול לגרום לעייפות, חולשה והחמרה על תופעות לוואי מהטיפול.
להלן כמה המלצות לתזונה ואורח חיים בזמן טיפולים:
- הקפידי על תזונה עם ערך תזונתי גבוה, שתכיל פחמימות איכותיות, חלבון, שומנים בריאים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
- הקפידי על כמות חלבון נאותה בתפריט היומי. לפחות 1 גרם לכל קילוגרם משקל גוף. מזונות עשירים בחלבון הם: עוף, הודו, דגים, בשר בקר רזה, מוצרי חלב רזים, קטניות. כדי לקבוע במדוייק את כמות החלבון שאת צריכה רצוי להתייעץ עם דיאטן/ית קליני/ת.
- הקפידי על שתייה מרובה. לאורך הטיפולים, במיוחד ביום הטיפול ולמחרת היום, יש צורך בכמות נוזלים רבה. הקפידי על שתיית 2 ליטר נוזלים ביום. אם את מתקשה עם מים נסי לשתות סודה, להוסיף לימון, לימונית, ג'ינג'ר ואפילו פירות קפואים למים לשיפור הטעם. אפשר להכליל קפה (לא הפוך) ותה במניין כוסות השתייה.
- הקפידי על פעילות גופנית. עוד לפני הטיפולים וגם בתקופת הטיפולים זה חשוב במיוחד. מחקרים הוכיחו שפעילות גופנית מסייעת למניעה או להפחתה של העייפות הנלווית לטיפולים, ומסייעת לתפקוד טוב יותר ויתכן שאף להפחתת תופעות הלוואי. פעילות גופנית בשילוב כמות חלבון מספקת תסייע לשמירה על מסת השריר ומניעת דלדולו. חשוב לבצע פעילות גופנית עם הרבה הקשבה לגוף ולהתחיל מוקדם ככל האפשר. אם את רגילה להתאמן, יתכן שתרגישי שיש קושי בהשוואה ליכולות שלך לפני האבחנה, זה הגיוני ונורמלי, הקשיבי לגוף ועשי מה שאת יכולה.
- מנוחה ושינה. שינה איכותית תסייע למניעת עייפות. הקפידי על שגרת שינה קבועה ככל שניתן. על היגיינת שינה. בשעות לפני השינה אורות יותר עמומים בבית, הימנעות מחשיפה לאור חזק, הימנעות מחשיפה למסכים. שינה ללא אור בחדר השינה. חשיפה לאור שמש טבעי עם היקיצה וחשיפה לאור טבעי המשתנה במהלך היום יסייעו לשעון הביולוגי ולשינה. אם קפה גורם לך לעוררות מומלץ להימנע משתיית קפה בשעות הערב.
- בימים טובים, כשאין תופעות לוואי ואפשר לאכול יותר הקפידי על תזונה עשירה בחלבון, ירקות, פירות, דגנים מלאים ו/או קטניות. דפוס תזונה ים תיכוני מתאים לזמן טיפולים (כשאין תופעות לוואי), למניעה ולמניעת הישנות המחלה.