up

אין מוצרים בעגלה

תזונה במהלך כימותרפיה/טיפול ביולוגי

באדיבות לימור מרדי טילבור, דיאטנית קלינית אסותא מרכזים רפואיים 

רקע

טיפולים למחלת הסרטן מלווים הרבה פעמים בתופעות לוואי הקשורות למערכת העיכול ומשפיעות על האכילה. תופעות לוואי נפוצות הן בחילה, הקאה, שלשול, עצירות, תחושת מלאות מוקדמת, חוסר טעם בפה או טעם מתכתי בפה, פצעים בפה, שינויים בחשקים למזון. כמו כן הסיכון לדלדול שריר גבוה, דבר שעלול לגרום לעייפות, חולשה והחמרה על תופעות לוואי מהטיפול.

 

להלן כמה המלצות לתזונה ואורח חיים בזמן טיפולים:

 

  1. הקפידי על תזונה עם ערך תזונתי גבוה, שתכיל פחמימות איכותיות, חלבון, שומנים בריאים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. 
  2. הקפידי על כמות חלבון נאותה בתפריט היומי. לפחות 1 גרם לכל קילוגרם משקל גוף. מזונות עשירים בחלבון הם: עוף, הודו, דגים, בשר בקר רזה, מוצרי חלב רזים, קטניות. כדי לקבוע במדוייק את כמות החלבון שאת צריכה רצוי להתייעץ עם דיאטן/ית קליני/ת. 
  3. הקפידי על שתייה מרובה. לאורך הטיפולים, במיוחד ביום הטיפול ולמחרת היום, יש צורך בכמות נוזלים רבה. הקפידי על שתיית 2 ליטר נוזלים ביום. אם את מתקשה עם מים נסי לשתות סודה, להוסיף לימון, לימונית, ג'ינג'ר ואפילו פירות קפואים למים לשיפור הטעם. אפשר להכליל קפה (לא הפוך) ותה במניין כוסות השתייה. 
  4. הקפידי על פעילות גופנית. עוד לפני הטיפולים וגם בתקופת הטיפולים זה חשוב במיוחד. מחקרים הוכיחו שפעילות גופנית מסייעת למניעה או להפחתה של העייפות הנלווית לטיפולים, ומסייעת לתפקוד טוב יותר ויתכן שאף להפחתת תופעות הלוואי. פעילות גופנית בשילוב כמות חלבון מספקת תסייע לשמירה על מסת השריר ומניעת דלדולו. חשוב לבצע פעילות גופנית עם הרבה הקשבה לגוף ולהתחיל מוקדם ככל האפשר. אם את רגילה להתאמן, יתכן שתרגישי שיש קושי בהשוואה ליכולות שלך לפני האבחנה, זה הגיוני ונורמלי, הקשיבי לגוף ועשי מה שאת יכולה. 
  5. מנוחה ושינה. שינה איכותית תסייע למניעת עייפות. הקפידי על שגרת שינה קבועה ככל שניתן. על היגיינת שינה. בשעות לפני השינה אורות יותר עמומים בבית, הימנעות מחשיפה לאור חזק, הימנעות מחשיפה למסכים. שינה ללא אור בחדר השינה. חשיפה לאור שמש טבעי עם היקיצה וחשיפה לאור טבעי המשתנה במהלך היום יסייעו לשעון הביולוגי ולשינה. אם קפה גורם לך לעוררות מומלץ להימנע משתיית קפה בשעות הערב. 
  6. בימים טובים, כשאין תופעות לוואי ואפשר לאכול יותר הקפידי על תזונה עשירה בחלבון, ירקות, פירות, דגנים מלאים ו/או קטניות. דפוס תזונה ים תיכוני מתאים לזמן טיפולים (כשאין תופעות לוואי), למניעה ולמניעת הישנות המחלה. 

 

 

המלצות תזונה בזמן תופעות לוואי נפוצות

שלשול

המלצות תזונתיות כלליות אשר עשויות לסייע במצבים של שלשול:

 

  • למניעת התייבשות חשוב להחזיר נוזלים לגוף ולכן חשוב להקפיד על שתייה מרובה. 8-10 כוסות לפחות. 
  • חשוב גם להחזיר מלחים לגוף כגון נתרן ואשלגן. מומלץ לאכול /לשתות מרק שבושלו בו ירקות, עם או בלי הירקות (גזר, קישוא, דלעת, תפוח אדמה). נוזלי המרק והירקות מכילים את המינרלים הדרושים. 
  • בזמן שלשול מומלץ להימנע ממזון עשיר בסיבים תזונתיים ובלקטוז. להעדיף לחם לבן/אחיד, צנימים, קרקרים, אורז לבן, תפוחי אדמה, פסטה ופתיתים. ירקות מבושלים עדינים וקלים יחסית לעיכול, מומלץ להימנע מקטניות, ירקות טריים ופירות טריים. ניתן לאכול בננה ורסק תפוחים. ניתן לאכול גבינות קשות כגון צפתית או בולגרית 5%, חלב ויוגורט דלי לקטוז, גבינה מותכת. 
  • להימנע ממזונות המכילים תחליפי סוכר כוהליים (פוליאולים) כדוגמת סורביטול שעשויים לגרום לאי נוחות בטנית.

 

 

בחילות והקאות

שינויים התנהגותיים העשויים לסייע בהתמודדות עם הבחילה

 

  • לאכול מספר ארוחות קטנות (6-8 ארוחות) לעיתים תכופות במשך היום.
  • להימנע משכיבה לאחר האכילה לפרק זמן של כשעה.
  • במקרים קשים להפריד בין שתייה ואכילה, מומלץ לשתות בין הארוחות ולא במהלך הארוחה.
  • להעדיף מזון יבש כגון קרקרים, צנימים, בייגלה.
  • להימנע מריחות כבדים, מתובלים מאוד ובעלי איח חזק. במידה וריח המזון גורם לבחילה יש לאכול במקום מאוורר.
  • ג'ינג'ר עשוי לסייע לבחילות, ניתן לשתות חליטה עם ג'ינג'ר, ללעוס קוביות ג'ינג'ר מיובש. 
  • לעיתים יש סבילות לשתייה מוגזת על פני מים, אם יש קושי בשתיית מים אפשר לנסות סודה. 
  • ניתן לשים פלח לימון במים או בסודה. 
  • לעיתים סוכריות מנטה חריפות לפני האוכל עשויות לסייע. 

חשוב לציין- לא כל המלצה תסייע, מצאי את מה שעובד עבורך והתמידי בו. 

 

שינויים בטעם

שינויים בתחושת הטעם והריח יכולים לבוא לידי ביטוי בתחושות שונות של טעם בזמן האכילה, כמו מתיקות או מרירות יתר, חוסר תחושת טעם, טעם לוואי או טעם מתכתי בפה ועוד.

כל התחושות האלו פוגעות בהנאת האכילה וגורמות לירידה בכמות המזון הנאכלת, ויחד איתה מעלות את הסיכון לירידה לא רצויה במשקל ולפגיעה במצב התזונתי. 

 

המלצות תזונתיות לשינויים ספציפיים בחוש הטעם והריח: 

לכל הבעיות המתוארות מטה מומלץ לנסות סוכרית מנטה חריפה לפני האכילה. טעם המנטה החריף גובר על הטעמים האחרים ולעיתים מסייע לאכילה בשל כך. 

 

 

ההמלצות בהתאם לבעיה הספציפית הקשורה לטעם

הבעיה
  • להשתמש בכלי אכילה מפלסטיק ולא ממתכת באם יש טעם מתכתי בפה.
  • להימנע ממזון בעל טעם מריר כמו שוקולד, קפה.
  • להשתמש בכלי זכוכית לאכילה ושתייה וכן בכלי בישול מזכוכית במקום כאילו ממתכת ו/ או ציפוי אמייל.
  • לפזר על המזון מעט מלח או סוכר (באם אינם מוגבלים בתפריט) שכן הם מפחיתים את הטעם המתכתי.
  • להעדיף בחירת מזון טרי על פני משומר. 
טעם מתכתי 
  • להוסיף לימון/חומץ/מלח למאכלים שטעמם מתוק מידי.
  • להעדיף אכילת ירקות או פירות חמוצים.
  • לשלב פירות קפואים (ענבים, כדורי מלון, תמרים, תפוז, שייק או סורבה פירות).
  • להכין שייק פירות עם יוגורט בעל טעם ניטרלי או חמצמץ.
  • להעדיף כנשנוש או כקינוח מזונות שאינם מתוקים כמו: גבינה, קרקרים או בייגלה עם גבינה, אגוזים, בוטנים.
טעם מתוק מדי 
  • להוסיף מעט דבש או סוכר כדי להקטין את טעם מר או חומצי.
  • להשרות במרינדות ותבלינים כדי למסך טעמים (לדוגמה בשר/עוף ברוטב סויה, רוטב חמוץ מתוק, ברביקיו, איטלקי או ברטבים אחרים עשירים בטעם לבחירתך).
טעם מר
  • להוסיף מעט סוכר כדי להקטין את תחושת המליחות של המזון.
  • לבשל את המזון ללא תוספת של תיבול המכיל מלח.
  • להמעיט במזון מעובד המכיל כמות רבה של מלח.
  • לחפש אחר מוצרים עם סימון מזון / כמות נתרן נמוכה.
  • לערבב עם מזונות בעלי טעם ניטרלי.
טעם מלוח מדי 

 

 

תופעות הלוואי האלו הן אישיות ויכולות להשתנות מאשה לאשה ומטיפול לטיפול הן בחומרה והן בהשלכות. מכאן חשיבות התאמת התזונה האישית שנעשית על ידי צוות דיאטניות אונקולוגיות. מומלץ לכל מטופלת לגשת לדיאטנ/ית אונקולוג/ית במרכז הרפואי שבו היא מטופלת לקבלת הנחיות מותאמות אישית. ההנחיות המפורטות לעיל הן כלליות ומטרתן לתת מידע כללי.

 

 

 

שאלות נפוצות ותשובות

האם מותר לאכול סויה בזמן טיפול? 

כן, מותר לצרוך מוצרי סויה בזמן טיפולים וגם לאחר מכן. בעבר היה חשש עם צריכת מוצרי סויה, בעיקר לנשים עם סרטן שד חיובי לאסטרוגן, בשל נוכחות פיטואסטרוגנים במוצרי הסויה. מחקרים בנושא הראו בצריכת סויה בזמן טיפולים ולאחר טיפולים בטוחה. ההמלצה היא לצרוך עד 2 מנות סויה ביום. דוגמאות למנת סויה: כוס משקה סויה, חצי כוס אדממה, 100 גרם טופו, מעדן סויה. 

האם צריך להימנע ממוצרי חלב? שמעתי שהם מלאים הורמונים ומעודדים התפתחות סרטן. 

מחקרים על צריכת מוצרי חלב וסרטן שד מראים אפילו השפעה מגנה מפני סרטן שד, ההמלצה היא לצרוך מוצרי חלב דלים יחסית בשומן, עד 5% שומן. מבין מוצרי החלב, יוגורט הוא המומלץ ביותר. רצוי להימנע מצריכה גבוהה של מוצרי חלב עשירי בשומן .

מוצרי חלב יכולים להיות מקור טוב לחלבון. למי שמעוניינת להימנע ממוצרי חלב מכל סיבה שהיא מומלץ לוודא שאוכלת כמות חלבון מספקת .

האם צריך להימנע מבשר? 

אין צורך להימנע מבשר, מומלץ להימנע מבשר מעובד (בשרים קפואים עם תוספים, נקניקים, נקניקיות) ולהפחית צריכה של בשר אדום (בקר, כבש, חזיר) בשל הסיכון המוגבר לסרטן המעי הגס ויתכן גם לסוגי סרטן אחרים. 

אני מאוד רוצה לחזק את מערכת החיסון שלי, אילו תוספים כדאי לי לקחת? 

נכון ל2024, אין תוסף מומלץ לנטילה לצורך חיזוק מערכת החיסון בזמן טיפולים. איגודים רבים לחקר סרטן בעולם אף ממליצים להימנע מתוספים בזמן טיפול בשל היעדר ידע מספק על הבטיחות של נטילת תוספים בזמן טיפולים ועל יעילותם. בחלק מהמקרים יש חשש שנטילת תוספים עלולה אפילו להזיק. לכן ההמלצה היא ללכת על הצד הבטוח ולהימנע מנטילת תוספים. 

תזונה בריאה כגון תזונה ים תיכונית, צריכת ויטמינים ומינרלים בכמות מספקת, השלמת חסרים תזונתיים במידת הצורך, צריכת חלבון בכמות מספקת, פעילות גופנית ושינה טובה הם המתכון המומלץ לחיזוק מערכת החיסון. 

מי שיש לה חסרים תזונתיים יכולה לרוב ליטול תוסף להשלמת החסר, לדוגמה ויטמין D.

רצוי להתייעץ עם הרופא לפני הנטילה. 

במקרה של ויטמין D אף מומלץ לבדוק רמה בדם ובמידת הצורך לקחת תוסף להשלמת חסר. ויטמין D מסייע לספיגת סידן מהמעי, תורם למערכת החיסון ואף בעל השפעה אנטי סרטנית, לכן חשוב שרמתו בדם תהיה תקינה בזמן טיפולים ובכלל. 

 

עדכון: אפריל 2024