מחקר חדש: סיכון גדול יותר ללימפאדמה מקושר לכימותרפיה ו/או הקרנות.
מחקר חדש מראה כי קיים סיכון גדול יותר ללימפאדמה (בצקת לימפטית) בקרב נשים שחלו בסרטן שד וטופלו, בנוסף לניתוח, גם בכימותרפיה ו/או בהקרנות.
המחקר שנערך ב – Mayo Clinic בדק 1,794 נשים שחלו בסרטן שד בשלבים 0-III וטופלו בשנים 1990-2010. תקופת המעקב החציונית היתה 10 שנים. רוב הנשים במחקר עברו הסרה של בלוטות הלימפה (44%) או ביופסיה של בלוטת הזקיף בלבד (40%). 57% מהנשים קיבלו טיפולי קרינה ו – 29% קיבלו כימותרפיה.
בתקופת המחקר ל – 209 נשים (11.4%) נוצרה לימפאדמה (כתוצאה מהטיפול בסרטן השד), כאשר ל – 78% מהן נוצרה הלימפאדמה בחמש השנים הראשונות שלאחר הניתוח. כל הנשים שלהן נוצרה לימפאדמה בשנים אלו עברו ניתוח בבית השחי (הסרה של בלוטות הלימפה או ביופסיה של בלוטת הזקיף).
המחקר העלה כי לא נמצא הבדל בשיעור היארעות הלימפאדמה בין נשים שעברו ניתוח לכריתת שד מלאה (mastectomy) לבין נשים שעברו ניתוח לשימור שד. בנוסף החוקרים הראו כי בקרב נשים שעברו ניתוח בלבד (ללא כימותרפיה ו/או קרינה) לא היה הבדל בשיעור הלימפאדמה בין אלו שעברו הסרת בלוטות הלימפה לבין אלו שעברו ביופסיה של בלוטת הזקיף בלבד.
לעומת זאת, החוקרים מצאו כי טיפולי קרינה מגבירים את שיעור הלימפאדמה בקרב נשים שעברו הסרת בלוטות הלימפה אבל לא בקרב נשים שעברו ביופסיה של בלוטת הזקיף. כמו כן מצאו החוקרים כי כימותרפיה מעלה את הסיכון ללימפאדמה ובמיוחד מסוג טקסן.
השיעור הגבוה ביותר של היארעות לימפאדמה היה בנשים שעברו ניתוח להסרת קשריות לימפה ובנוסף לכך קיבלו כימותרפיה וטיפולי קרינה.
עוד נמצא במחקר, כי הסיכון ללימפאדמה עלה כאשר התגלה סרטן בשלבים II ו – III , וההנחה היא שהדבר נובע מכך שנשים אלו טופלו לרוב בקרינה ו/או כימותרפיה.
גורם נוסף שהתגלה במחקר כמגביר את הסיכון ללימפאדמה הוא עודף משקל או משקל יתר בעת גילוי סרטן השד.
החוקרים ממליצים לנשים לדון במחלתן לא רק עם הרופא המנתח אלא גם עם האונקולוג כדי לקחת בחשבון את השלכות הטיפול הכוללני.
חשוב לדעת
בצקת שאינה מטופלת בשלב הראשוני שלה (שלב הפיך), עלולה להפוך לכרונית ולגרום להגבלה בתנועה, לירידה בתפקוד היומיומי, לעיוות צורתו של האיבר הפגוע, לזיהומים חוזרים (שושנה ואולקוס), לריפוי אטי של פצעים ובמקרים קיצוניים, אף להופעת גידול ממאיר באזור הפגוע (לימפנגיוסרקומה).
לסימנים המעידים על חשש לבצקת לימפטית, מידע על הטיפולים האפשריים ועצות שימושיות
מקורות
תוצאות המחקר הוצגו בכנס של החברה האמריקאית של כירורגי שד, לפי דיווח של Medpagetoday (אפריל 2017)