הרספטין / הרצפטין

Herceptin, Trastuzumab

הרספטין (הרצפטין) הינה תרופה ביולוגית הפועלת באופן ממוקד וספציפי על תאי הגידול ובכך מייצגת גישה חדשנית לטיפול בסרטן השד, שמטרתה לתקוף את התאים הממאירים מבלי לפגוע בשאר רקמות הגוף. מדובר בנוגדן הנקשר לקולטן (רצפטור) HER-2 שמצוי על מעטפת תאי הסרטן ומונע את התרבותם. הגן HER-2 אחראי על קידוד קולטן (רצפטור) ספציפי שהוא חלבון המצוי בכל תא ומשפיע על קצב התחלקותו. הבעיה מתעוררת כאשר קיים "ביטוי יתר" (overexpression) שלו, כלומר הפעלת החלבון גורמת להפרת האיזון התאי, והתא מתנהג כתא סרטני ומתחלק ללא בקרה. תופעה זו מוכרת אצל כרבע מחולות סרטן השד. "ביטוי יתר" של ה- HER-2 גורם לגידול מואץ ולהתפשטות מהירה ביותר של התאים הסרטניים. ההרספטין הוא הטיפול הראשון בעל השפעה יעילה על הקולטן החלבוני HER-2 ובכך מונע את האצת הגידול הסרטני. מדובר בתרופה מדור חדש שחושפת את הבסיס הגנטי של הגידול הסרטני ופועלת נגדו.

רמת ה-HER-2 נמדדת בסקלה הנעה בין 0 (שלילי) לבין +3 (חיובי מאד). בהרספטין משתמשים לטיפול בחולות סרטן שד שהגידול שלהן נמצא חיובי לקולטן של החלבון HER-2 , כלומר ברמה של 3+ בבדיקה אימונוהיסטוכימית, או כאשר תוצאת בדיקת FISH היא חיובית (במקרה שבדיקה אימונוהיסטוכימית הראתה רמה של 2+).

לאחר מאבק ציבורי שהובל על ידי "עמותת אחת מתשע" נכלל ההרספטין בסל התרופות על פי חוק הביטוח הרפואי הממלכתי בישראל החל מ-1 בינואר 2000, אשר גם קובע את הקריטריונים למתן התרופה.

הרספטין לטיפול בסרטן שד גרורתי

ההרספטין מוריד את קצב התפשטות הסרטן ומצמצם את הגידול אצל נשים חולות סרטן שד עם גרורות אצלן קיימות כמויות חריגות של הקולטן 2-HER. לעתים, מסוגל ההרספטין (בשילוב כימותרפיה) לגרום אף להיעלמות הגרורה.

מתן התרופה

התרופה ניתנת על ידי עירוי לווריד, פעם בשבוע, במשך שמונה שבועות. בסיום תקופה זו נבדקת התגובה לטיפול. אם נמצאה תגובה טובה ממשיכים את הטיפול.

בתחילת 2016 התרופה הרספטין 600 מ"ג/5מ"ל  S.C המיועדת למתן תת עורי אושרה ונכללה בסל על ידי משרד הבריאות הישראלי, לטיפול בסרטן שד מוקדם וגרורתי עם ביטוי יתר של HER2. הרספטין 600 מ"ג/5מ"ל  במתן תת עורי מקצר את משך מתן התרופה מ-90 דקות בעירוי ראשון ו-30 דקות בעירויים עוקבים – לפרק זמן של כ-3 דקות בלבד.

הרספטין במתן תת עורי נבדקה במחקר הרישום פאזה HannaH III  והוכיחה יעילות דומה לזו של הרספטין במתן תוך ורידי, הן לפי מדדי יעילות קצרי טווח (תגובה פתולוגית מלאה/העלמות של הגידול לאחר הטיפול הטרום ניתוחי) והן לפי מדדי יעילות ארוכי טווח (הפחתה בשיעור חזרת המחלה וכן הפחתה בשיעור התמותה)

תופעות לוואי נפוצות

כמו לגבי כל תרופה שלוקחים מידת הופעתן של תופעות לוואי ורמת עוצמתן אינה דומה מאישה לרעותה . יחד עם זאת חשוב שתכירי לאילו תופעות לוואי את עלולה לצפות על מנת שיקל עליך להתמודד איתן.

חום וצמרמורות

אצל חלק מהנשים יופיעו חום גבוה וצמרמורת , בעיקר בתחילת הטיפול. הסימפטומים הם בדרך כלל בעוצמה חלשה עד מתונה וניתנים לטיפול בעזרת תרופות. אם את סובלת מתופעות הלוואי בצורה קשה יתכן והצוות המטפל בך ישקול להאט את קצב מתן התרופה או להפסיקה זמנית עד שהסימפטומים יירגעו.

שילוב טיפול של הרספטין עם כימותרפיה

תופעות לוואי מוכרות כמו בחילות, הקאות, שלשולים, אנמיה, עלולות להופיע אצל חולות המטופלות בהרספטין בשילוב עם טיפול כימותרפי. במקרים כאלו פעמים רבות ממשיכים בטיפול למרות תופעות הלוואי ובדרך כלל לא נשקלת האפשרות להפסיק בגללן את הטיפול בהרספטין .

כאבים

תופעות של כאבי ראש, כאבי בטן, כאבי גב, וכן תחושה כללית לא טובה כמו בשפעת עלולות להופיע בעקבות הטיפול בהרספטין. בכל מקרה שאת סובלת מאחת התופעות הללו התייעצי עם הצוות הרפואי המטפל בך כיצד ניתן להקל עליך.

סחרחורות, קשיי שינה, דיכאון

גם תופעות אלו מוכרות בעקבות הטיפול בהרספטין. בכל מקרה שאת סובלת מאחת מהן התייעצי עם הצוות הרפואי המטפל בך כיצד ניתן להקל עליך.

בעיות בתפקוד הלב

תופעת לוואי מוכרת לטיפול בהרספטין היא סיכון מוגבר לפגיעה בתפקוד הלב הנובע מכך שחלבון ה-HER-2 נמצא בתאי שריר הלב ומשפיע על תפקודו (ventricular function).

ההרספטין ניתן בשילוב עם תרופות כימותרפיות מבוססות אנטראציקלין (אדריאמיצין ואפירוביצין), שהן לעצמן רעילות ללב, או בשילוב עם תרופות כימותרפיות אחרות. זאת הסיבה שעד כ-30% מהנשים המטופלות בהרספטין ואנטראציקלינים עלולות לפתח מפתחות אי ספיקת לב. לנשים עם מחלת לב מוכחת מתן הרספטין והמשלב הטיפולי ייקבעו בהתאם להחלטת הרופא המטפל. לפני התחלת הטיפול חשוב לבצע הערכת התפקוד של הלב, ולקיים מעקב רפואי צמוד במהלכו. במידה ומתגלות בעיות בתפקוד הלב במהלך הטיפול יתכן ויהיה צורך להפסיק את השימוש בהרספטין. סימני הפרעות לב להם כדאי לשים לב הם קשיי נשימה, שיעול מוגבר והתנפחויות.

נזק לריאות

במקרים נדירים הטיפול בהרספטין עלול לגרום לנזק לריאות.

 

נכון להרחבת מסגרת סל הבריאות 2010 ניתנת תרופת ההרספטין בסל הבריאות בישראל לטיפול בסרטן שד גרורתי בהתקיים כל התנאים המפורטים להלן:

1. התחלת הטיפול תיעשה בהתקיים כל התנאים:

  • המטופלת אובחנה כסובלת מסרטן שד גרורתי
  • מצבה התפקודי של המטופלת הוגדר כסביר עד טוב (בין0-2 ) לפי מדד PS (performance score)
  • קיימת עדות להימצאות HER-2 חיובי ברמה של 3+ אימונוהיסטוכימית (IHC) או בדיקת FISH חיובית כאשר הבדיקה האימונהיסטוכימית היא ברמה של 2+.

2. המשך הטיפול בהרספטין, לאחר שני חודשי טיפול, יינתן בהתקיים אחד מהתנאים:

  • תגובה של נסיגה מלאה של המחלה (CR)
  • תגובה של נסיגה חלקית של המחלה (PR)
  • שיפור קליני בולט (לפחות דרגה אחת ב-PS)
  • שיפור בתסמיני המחלה, כגון הפחתה בכאבי עצמות וצריכה מופחתת של משככי כאבים.

3. על אף האמור בפסקה 2 לעיל ייפסק הטיפול בתרופה האמורה לאחר שני חודשי טיפול בהתקיים אחד מהתנאים :

  • הופעת גרורות חדשות, למעט גרורות במוח כאתר התפשטות יחיד
  • החמרת המצב הקליני (שייקבע לפי ירידה בדרגות תפקוד לפי PS)
  • ראיה לאי ספיקת לב הולכת ומחמירה
  • הופעת גוש חדש בבדיקה פיסיקלית
  • קיום ראייה אחרת להתקדמות המחלה.

4. על אף האמור בפסקה 3 יתאפשר המשך או חידוש הטיפול בהרספטין בחולים שטיפולם בתרופה הופסק או היה אמור להיפסק, בהתקיים אחד או יותר מהתנאים בפסקה 3, ובלבד שיוחלף הטיפול הכימותרפי הנלווה לטיפול בהרספטין.

5. הרספטין לא תינתן בשילוב עם טייקרב (לפטיניב).

לראש הדף>>>

הרספטין לאחר התקדמות מחלה גרורתית

בסל התרופות 2010 הוכלל גם קו טיפול מתקדם לחולות שמחלתן התקדמה בטיפול בהרספטין.

לאור פריצת הדרך שנתאפשרה עם הכנסת הטיפול בהרספטין לחולות בסרטן שד גרורתי מסוג HER2 חיובי בקו הראשון, החשיבה כיום היא כי יש להמשיך ולחסום את מנגנון ה-HER2 לאורך כל שלבי הטיפול במחלה. פרסומים רבים מצביעים על יעילות ניכרת של המשך טיפול בהרספטין גם לאחר התקדמות מחלה גרורתית, תוך החלפת המרכיב הכימותרפי הניתן במשולב.

במחקר אקראי, רב-מרכזי, שלב III שהתפרסם באפריל 2009 הוכח כי המשך טיפול בהרספטין בשילוב עם קסלודה לאחר התקדמות מחלה גרורתית שיפר משמעותית את שיעורי התגובה בחולות (48.9% לעומת 24.6% – הכפלה של שיעורי התגובה). הטיפול גם האריך באופן משמעותי סטטיסטית, ב-46%, את הזמן עד להתקדמות מחלתן וכן הראה נטיה לשיפור בהארכת חיים. מחקר זה נתמך במאגר פרסומים הולך וגדל המעיד כי המשך חסימה ממוקדת של מנגנון ה-HER2 מראה הצלחה טיפולית גדולה יותר ממתן טיפול סטנדרטי בלבד.

בהנחיות ה-NCCN (התאחדות 21 מרכזי הסרטן הגדולים בעולם) לטיפול בסרטן שד מומלץ המשך חסימת מנגנון ה-HER2 לאחר התקדמות מחלה גרורתית שטופלה בהרספטין.

הרספטין כטיפול משלים לסרטן שד מוקדם

באפריל 2005 דיווח מכון הסרטן הלאומי של ארה"ב (NCI) כי תוספת הרספטין לטיפול כימותרפי משפרת באופן משמעותי את החיות ללא מחלה (DFS- Disease Free Survival) אצל חולות סרטן שד מוקדם עם ביטוי יתר של קולטן HER-2, כלומר ברמה של 3+ בבדיקה אימונוהיסטוכימית, או כאשר תוצאת בדיקת FISH היא חיובית (במקרה שבדיקה אימונוהיסטוכימית הראתה רמה של 2+). הסיכון להישנות המחלה בקרב מטופלות שקבלו כימותרפיה בשילוב הרספטין היה קטן ב-52% לעומת מטופלות שקבלו כימותרפיה ללא התרופה.

הודעת מכון הסרטן האמריקני הסתמכה על תוצאות שני מחקרים שמומנו על ידו. במקביל התקבלו גם תוצאות דומות במחקר בינלאומי שערכה יצרנית התרופה, חברת Roche (מחקר HERA) בו השתתפו למעלה מ-5,000 נשים מ-39 מדינות, כולל ישראל. תוצאות מהפכניות אלו הביאו את ה-NCI לקרוא להפסקה מוקדמת של שני הניסויים. בשני המחקרים היו החוקרים תמימי דעים, כי ב-30 שנות מחקר של טיפול משלים בסרטן השד לא נצפו תוצאות כה מרשימות.

בעקבות פריצת דרך זו, הוחל בעולם ובארץ במתן הרספטין בשילוב עם טיפול כימותרפי כטיפול משלים בסרטן שד מוקדם. התרופה אושרה על-ידי סוכנות התרופות האירופית EMEA במאי 2006 במסגרת הליך מזורז, לנשים בעלות ביטוי יתר של HER-2 לאחר ניתוח וטיפול כימי.

תוצאות המחקרים מעידות כי עדיין מוקדם לדעת חד-משמעית האם יעיל יותר לתת את ההרספטין עם הכימותרפיה או לאחריה. משך הזמן האופטימלי של הטיפול בהרספטין בחולות סרטן שד מוקדם הוא שנה אחת, על פי תוצאות מחקר HERA שלב III שהתפרסמו באוקטובר 2012. בשלב זה ממליצים להתחיל במתן הרספטין עד 6 חודשים מסיום טיפול כימי. מינון הטיפול מותאם לכל מטופלת בנפרד בהתאם למשקל גופה ופרטי מחלתה.

תוצאות מעקב של 11 שנים  שהתפרסמו בכתב העת Lancet במרץ 2017 על מצבן הרפואי של נשים שהשתתפו במחקר HERA, מראות כי טיפול אדג'וונטי בהרצפטין למשך שנה בנשים שחלו בסרטן שד מוקדם, HER2 חיובי, הפחית משמעותית את הסיכון לחזרת המחלה ולתמותה. עם זאת, עלה כי טיפול בהרצפטין למשך שנתיים לא הוביל לשיפור בתוצאות לעומת טיפול במשך שנה אחת בלבד. (למידע נוסף על תוצאות המחקר)

תוצאות המחקרים מחייבות את הרופאים לידע ולהמליץ לחולות על טיפול זה.

כפי שמפורט בהמשך בהתייחסות לטיפול בסרטן שד גרורתי, אחת מתופעות הלוואי של השימוש בהרספטין היא הרעילות ללב והסיכון לפתח אי ספיקת לב קלינית. ככל הנראה קשורה הרעילות לשילוב של ההרספטין עם מרכיבים שונים של הטיפול הכימותרפי. נושא זה עדיין נבדק במסגרת המחקרים.

מימון הטיפול בהרספטין כטיפול מונע

מ-1 ביולי, 2006 אושר ההרספטין לקבלה במסגרת סל התרופות בישראל על חשבון המדינה על-פי הקריטריונים (ההתוויה) הבאה: טיפול משלים בסרטן שד מוקדם (סרטן שד חודרני ללא גרורות) לנשים לפני או אחרי ניתוח בעלות ביטוי יתר של HER-2 (רמה של 3+ אימונוהיסטוכימית או בדיקת FISH חיובית כשהבדיקה האימונוהיסטוכימית היא ברמה של 2+). אפשרות מתן התרופה לפני ניתוח התוספה לסל הבריאות ב-20 בספטמבר, 2006.

תחילת הטיפול בהרספטין היא עד חצי שנה מסיום הטיפול הכימותרפי. לפי ההנחיות, משך הטיפול בהרספטין לא יעלה על שנה.

הטיפול ייפסק במקרה של עדות לאי-ספיקת לב מחמירה, או הופעת גרורות, הופעת סרטן שד באותו שד או בשד השני, או קיום עדות אחרת להתקדמות המחלה.

 

"רוש אישי" – מוקד חברת רוש פרמצבטיקה לייעוץ ומציאת פתרונות למטופלים הנאלצים לממן מכיסם טיפולים: טל' 03-9203360.

 

מקורות

ד"ר נועה בן ברוך, נייר עמדה, מגזין איגוד האונקולוגים 1.6.2005

רישום ההתוויה לסרטן שד מוקדם באיחוד האירופי

קווים מנחים לשימוש בהרספטין בסרטן שד מוקדם, המכון הלאומי הבריטי לחקר הסרטן, דצמבר 2005

חוזר מנכ"ל משרד הבריאות 25.6.2006

חוזר מינהל הרפואה, משרד הבריאות, 9.7.06

חוזר מינהל הרפואה, משרד הבריאות, 3.1.2010

National Cancer Institue News, 24.5.05: Chemotherapy Improves Disease-Free Survival for Patients with Early Stage Breast Cancer

Minckwitz G et al. Trastuzumab beyond progression in human epidermal growth factor receptor 2-positive advanced breast cancer: A German breast group 26/breast international group 03-05 study, Journal of Clinical Oncology, Vol 27, No 12 (April 20), 2009: pp. 1999-2006)

NCCN Clinical practice guidelines in oncology: Breast Cancer V.1.2009, pp. MS 34-35

Medical News Today, 1.10.2012

לראש הדף>>>

עודכן לאחרונה באפריל 2017

 


הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.

 

Share

הרספטין / הרצפטין

דילוג לתוכן