קסלודה

Xeloda, Capecitabine

מהי קסלודה ובמה ייחודה

קסלודה היא תרופה כימותרפית בצורת כדור הנלקח דרך הפה השייכת לקבוצת התרופות האנטימטבוליות אשר אושרה על ידי רשות המזון והתרופות בארה"ב (FDA) לטיפול קו ראשון בסרטן המעי ופי הטבעת. לאחרונה אושרה התרופה גם לטיפול בסרטן שד גרורתי, כתרופה בודדת או בשילוב עם טקסוטר לנשים שהטיפולים הקודמים שקיבלו עם מרכיבים שונים של טקסול ואנתרציקלין נכשלו.

במאי 2018 פרסמה ASCO (החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית) עדכונים להנחיות הטיפול, וכללה את קסלודה כטיפול אדג'וונטי אפשרי: 6-8 מחזורי טיפול עבור נשים עם סרטן שד מוקדם, שלילי ל – HER2, שקיבלו טיפול טרום ניתוחי (מבוסס על טקסאנים ואנתרציקלינים) ובניתוח נראה כי נותרו שאריות גידול.

בישראל התרופה כלולה בסל הבריאות לטיפול בחולות סרטן שד גרורתי במצב קליני ותפקודי פעיל ויציב, לאחר שמוצה הטיפול בטקסאנים ו/או אנתרציקלינים.

התכשיר קסלודה עצמו הופך למרכיב פעיל רק לאחר ספיגה בגוף וכניסה לתאים. בתוך התא הוא עובר למרכיב הפעיל פלואורואורציל 5FU באמצעות הפעלה מטבולית, כאשר ההפעלה למרכיב זה מוגברת בתאים הסרטניים ופחות פעילה בתאים בריאים. הפעלה "סלקטיבית" זו מגבירה יעילות התכשיר בתאי הסרטן ומפחיתה רעילות לרקמות בריאות.

התרופה נוחה לשימוש היות וניתנת דרך הפה ובשל מיעוט יחסי של תופעות לוואי. התופעות השכיחות הן מיחושים בקצות האצבעות ולעיתים שלשולים.

מהו 5FU

מרכיב הפלואורואורציל כחומר כימי פעיל להשמדת תאי הסרטן מוכר זה זמן רב והוא כלול בהרכבים שונים של טיפול כימותרפי אשר לרוב ניתנים דרך הוריד.

החידוש שבקסלודה הוא שמרכיב הפלואורואורציל אינו מוחדר לגוף בצורה ישירה אלא באמצעות תהליך הנגרם על ידי האנזים הטבעי TP -thymidine phosphorylase אשר הופך את כדור הקסלודה בתוך הגוף ל-5FU.

כיצד פועלת התרופה ואיך היא ניתנת

קסלודה בולמת את תהליך הגידול של תאי הסרטן ובסופו של דבר גורמת להשמדתם. יחד עם זאת יש לזכור שגם תאים נורמליים נפגעים באותו תהליך ולטיפול בתרופה יכולות להיות השפעות נוספות.

התרופה ניטלת בצורת כדור – טבליה, אותו יש לקחת לא יאוחר מ-30 דקות לאחר סיום ארוחה. מינון הטיפול בתרופה מותאם אישית לכל חולה ויש להקפיד על רצף נטילת התרופה.

במידה ומסיבה כלשהי לא לוקחים מנה בזמן אין לקחת אותה במועד מאוחר יותר או להכפיל את המנה הבאה, אלא לחזור למינון המוכתב ולדווח לרופא. יש לאחסן את התרופה במקום קריר יבש וחשוך .

שיקולים בהחלטה על שימוש בקסלודה

לפני שמשתמשים בתרופה צריך לשקול היטב את היתרונות לעומת החסרונות, וההחלטה צריכה להתקבל במשותף על ידך ועל ידי הרופא המטפל.
שיקולים שיש לקחת בחשבון הם:

אלרגיה – הקפידי לדווח לרופא על תגובה אלרגית כלשהי שהיתה לך בעבר , לתרופות , מזון , צבע או כל תופעה דומה, ובמיוחד אם היתה לך בעבר תגובה אלרגית לפלואורואורציל שקיבלת.הריון – מומלץ להימנע מלהיכנס להריון במשך הטיפול בקסלודה מכיוון שמחקרים שנעשו בבעלי חיים הראו שפלואורואורציל עלול לגרום ללידת עוברים פגומים או למות עוברים. במידה ונכנסת להריון במהלך הטיפול יש לדווח על כך לרופא המטפל מיד.
הנקה – אין מידע מוכח על מידת החדירה של קסלודה לחלב אם של בני אדם. יחד עם זאת, מכיוון של פלואורואורציל עלול לגרום לתופעות לוואי חמורות יש לנקוט אמצעי זהירות מקסימלים ועדיף להימנע לחלוטין מהנקה .
גיל – לחולות בגיל 80 ומעלה עלולה להיות רגישות גבוהה יותר להשפעות הקסלודה והן עלולות לסבול יותר משלשולים קשים, בחילות והקאות.
תרופות – חשוב ליידע את הרופא המטפל באלו תרופות אחרות את משתמשת. יש תרופות אותן אסור בהחלט לקחת בעת הטיפול בקסלודה ויש תרופות שניתן להמשיך לקחת אך להתאים את המינון לטיפול החדש. אם טופלת בעבר בהקרנות או בתרופות אחרות נגד סרטן, הקסלודה עלולה להגביר את השפעתן על מערכת הדם.

בעת ההחלטה על הטיפול בקסלודה הרופא צריך לקחת בחשבון גם את הקשר שלך למצבים רפואיים מסוימים כמו:
האם נחשפת לאבעבועות רוח או הרפס זמן קצר לפני הטיפול; בעיות לב; בעיות בכליות ומחלת כבד – סיכון להחמרת המצב בעקבות הטיפול בקסלודה; דלקות – קסלודה מחלישה מאד את המנגנון החיסוני של הגוף.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הנפוצות של קסלודה דומות לאלו של טקסוטר: שלשולים, בחילות, הקאות, התנפחות של הפה, עייפות.

חשוב ביותר להיות במעקב רפואי שוטף במהלך הטיפול. יש לדווח לרופא מיד אם מופיעה תופעה חריגה כלשהי דוגמת:

חום גבוה
סימני דלקת – צרידות, כאבי גב תחתון או צד, הפרעות או כאבים בעת מתן שתן, כאב גרון, נקודות לבנות בפה או בגרון
שלשולים חמורים (ארבע עד שש פעמים ביום יותר מהרגיל)
סינדרום כפות הידיים והרגליים – כאב, סדקים, קילוף, אדמומיות או נפיחות בכפות הידיים ו/או הרגליים hand foot syndrome)) ובפה או על השפתיים עד כדי הפרעה לתפקוד הרגיל.
בחילות קשות
הקאות (פעמיים ביממה או יותר)
דם בשתן או בצואה
נקודות אדומות על העור
כאבי בטן
אבדן תחושה בכפות הידיים או הרגליים
חוסר יציבות ובעיות קואורדינציה
תנודות בלחץ הדם

רצוי להימנע לחלוטין מקבלת חיסונים במהלך הטיפול בקסלודה ובמשך זמן מה לאחר סיומו. במהלך הטיפול פוחת מספר הכדוריות הלבנות בדם והמערכת החיסונית של הגוף נחלשת מאד, ועד שהיא מתאוששת הגוף חשוף בקלות לחיידקים ודלקות.

במהלך הטיפול צריכים בני ביתך להימנע מלקבל חיסון נגד שיתוק ילדים הניתן דרך הפה היות והם עלולים להעביר את וירוס השיתוק אליך. הימנעי גם מלהיות באותו חדר עם אנשים שקיבלו חיסון כזה בעבר הקרוב. במידה ואין באפשרותך להימנע מכך הקפידי ללבוש מסכת פנים המגנה על האף ועל הפה.

לקסלודה יש אינטראקציה ידועה עם תרופות נגד קרישת דם (דוגמת קומדין Coumadin) העלולה לגורם לדימומים קשים. במידה ואת מקבלת תרופה נגד קרישת דם והתחלת טיפול בקסלודה הקפידי על מעקב רפואי תכוף ושוטף. לאחרונה עדכנה רשות המזון והתרופות בארה"ב את עלון ההתוויות הרפואיות של קסלודה וכלל בו אזהרה בענין.

להרחבה על ההתמודדות עם תופעות לוואי של הכימותרפיה

לראש הדף>>>

בדיקת התאמה לטיפול

בדיקת התאמה לטיפול בפלואורואורציל 5FU וקסלודה: TheraGuide 5FU. כ-10-15% מחולי הסרטן המועמדים לטיפול כימותרפי ב-5FU וקסלודה עלולים להיות בסיכון לתופעות לוואי קשות כתוצאה מהטיפול, בשל שינויים בגנים DPYD, TYMS.

הבדיקה, המתבצעת באמצעות דגימת דם פשוטה, מאפשרת לבחון בצורה מקיפה את קיומם של פגמים גנטיים בגנים הללו, ולהעריך בצורה מושכלת את הסיכון לתופעות לוואי קשות. בעקבות ההערכה ניתן יהיה לשקול הפחתת המינון או החלפה של הטיפול.

מבוצעת על ידי: אונקוטסט טבע טל' 09-8631593,
מעבדת פרונטו דיאגנוסטיקה, טל' 073-2126155

טיפול משולב של קסלודה עם טקסוטר

על פי מסקנות מחקר קליני בינלאומי (שלב III) שפורסמו בסוף שנת 2000 הטיפול המשולב של קסלודה עם טקסוטר משפר בצורה משמעותית את הטיפול בחולות סרטן שד גרורתי מבחינת האטת קצב התקדמות המחלה ושיפור אחוזי ההחלמה. במסגרת המחקר נערכה השוואת תוצאות בין קבוצות נשים שקבלו טיפול משולב לעומת קבוצות נשים שקבלו טיפול בכל אחת מהתרופות בנפרד.

הרעיון של טיפול המשלב את שתי התרופות התבסס על כך שלכל אחת מהן יש מכניזם פעילות מוגדר ללא הצטלבות נוגדת ביניהם, ועל כך שאין חפיפה בין מרכיבי המפתח הרעילים של כל אחת מהתרופות, בעוד שתופעות הלוואי של שתיהן דומות.

על בסיס תוצאות מחקר זה הוחלט ב-FDA לאשר את הטיפול המשולב לחולות סרטן שד גרורתי לנשים, שהטיפולים הקודמים שקיבלו עם מרכיבים שונים של פקליטקסל ואנתראציקלין נכשלו.

טיפול משולב של קסלודה עם טייקרב

התרופה הביולוגית טייקרב (לפטיניב) מאושרת על ידי משרד הבריאות בישראל החל מנובמבר 2008 לטיפול בסרטן שד מתקדם או גרורתי בקרב נשים בעלות ביטוי יתר של HER2, בשילוב עם קסלודה. הטיפול המשולב מיועד לנשים שטופלו בעבר בתרופות כימותרפיות ממשפחות האנתראציקלינים (אדריאמיצין) והטקסאנים (טקסול או טקסוטר) וכן טופלו בהרספטין.

התרופה נבדקה במחקר קליני אקראי (מחקר 151), שנערך במספר מרכזים רפואיים בעולם, כולל בישראל. המחקר, שהקיף 399 נשים חולות סרטן שד מתקדם בעלות HER2 חיובי, השווה בין מתן קסלודה בלבד לבין טיפול בקסלודה בשילוב טייקרב.

על פי ניתוח הביניים של התוצאות, משך הזמן עד להתקדמות המחלה אצל הנשים שקיבלו את הטיפול המשולב כמעט הוכפל: 8.4 חודשים במקום 4.4 חודשים, וזאת ללא עלייה ברעילות ללב. בעקבות התוצאות יוצאות-הדופן הופסק הניסוי לפני הזמן שנקבע.

קסלודה ואווסטין 

יעילות מתן קסלודה עם אווסטין כקו טיפולי ראשון בחולות סרטן שד גרורתי הודגמה במחקר RIBBON1. המחקר הראה תועלת טיפולית גבוהה יותר בחולות שקיבלו את הטיפול המשולב: הארכת משך הזמן עד להתקדמות המחלה ועליה בשיעור התגובה לטיפול. ביולי 2011 הוחלט באירופה להרחיב את ההתוויה של אווסטין כך שתכלול גם את השילוב עם קסלודה כטיפול בקו הראשון בחולות סרטן שד גרורתי. להרחבה בנושא.

 

בין המקורות

חוזר מנהל רפואה, משרד הבריאות, 3.1.2010

New England Journal of Medicine 28.12.2006

אתר ASCO

עודכן במאי 2018

 


הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.

 

Share

קסלודה

דילוג לתוכן