תופעות הלוואי של טיפולי הקרינה

התגובות לטיפולי הקרינה (הקרנות) לסרטן השד משתנות אצל כל אישה ואישה. תופעות הלוואי נובעות מפגיעת ההקרנות בתאים הבריאים והן נוגעות רק באזור המטופל. כאשר מסתיים הטיפול התאים הנורמלים מתאוששים וחוזרים לקדמותם. רוב תופעות הלוואי הן זמניות, אך ייתכנו במיעוט המקרים גם נזקים בלתי הפיכים בטווח הקצר או הארוך.

אצל נשים עם שדיים גדולים נדרשת רמת קרינה גבוהה בטיפולים ועלולות להיגרם כוויות קשות כתוצאה מכך.
לטיפולי הקרינה יש לעיתים השלכות על תוצאות ניתוחי שחזור של השד. ניתן להתמודד עם בעיה זו באמצעים של כירורגיה פלסטית, בין השאר. למקורות מידע על ההשלכות על שחזור ודרכים להתמודדות.

 

תופעות לוואי נפוצות

התגובות הראשונות תהיינה בדרך כלל בעור. את עלולה להבחין שהעור מאדים, מתכהה, נהיה רגיש יותר ומגרד. תופעות אלו מתחילות בדרך כלל כ-10 עד 14 ימים לאחר תחילת הטיפול. בהמשך הטיפול תיתכן גם התקלפות של העור מלווה באודם רגישות ורטיבות. הצוות המבצע את הטיפול ינטר את התופעות יחד אתך וינחה אותך איך לטפל בעור בהתאם לסוג התגובה.

לעתים נוצרות כוויות כתוצאה מההקרנות, בדומה לכוויות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשמש. ברוב המקרים כוויות אלו נעלמות במשך הזמן לאחר סיום הטיפול. יחד עם זאת על מנת להקל על תחושת הצריבה והכאב של הכוויה ניתן להשתמש במשחות שונות, בדומה לטיפול הניתן לכוויות שמש. לפני השימוש בתכשירי העור כדאי שתתייעצי עם הרופא המטפל.

את עלולה גם לחוש בכאבים באזור החזה – חדים, חולפים או מתמשכים. כאבים אלו עלולים להימשך גם זמן מה לאחר סיום הטיפול, לפעמים עד מספר שנים, אך בעוצמה הולכת ופוחתת.

הטיפול הקרינתי לשד יכול לגרום לעייפות ותשישות שמשפיעה על השגרה. כדאי להקפיד על מנוחה מספקת.

תופעות לוואי פחות נפוצות

לעתים ההקרנות לאזור החזה גורמות גם לשיעול יבש או קוצר נשימה, תופעות שנעלמות מעצמן עם הזמן. יתכן גם אבדן תיאבון, ולעתים רחוקות גם בחילה.

הקרנות לשד ולבית השחי עלולות לגרום להתקשות אזורים אלו, תופעה המוכרת בשם לייפת (פיברוזיס-fibrosis) ונובעת מהיווצרות רקמת הצלקת. לייפת חמורה עלולה לחסום את ניקוז הנוזל הלימפטי מהזרוע ולגרום לנפיחות.

תופעות לוואי נדירות

המודרניזציה בטכניקת ההקרנות ובציוד ממזערת מאד הופעת תופעות לוואי חריגות אך אלו עדיין עלולות להופיע, לפעמים אפילו חדשים או שנים לאחר סיום הטיפול, ובחלקן להיות בלתי הפיכות.

נשים אחדות עלולות לחוש שהשד הולך ונעשה מוצק יותר – תופעה המוכרת בשם לייפת – פיברוזיס. כאשר תופעת הלייפת מחמירה השד מצטמק בצורה ברורה. תופעה זו יכולה להיות קשורה גם עם קיומם של כלי דם מורחבים מתחת לעור וידועה בשם telangectasia.
תופעות ארוכות טווח אחרות עליהן דווח מתייחסות לשברים בצלעות ובעצם הבריח, ונזק עצבי לזרוע היכול להתבטא בגירוי, עקצוץ, נימול, כאב, חולשה, ולעתים אובדן כושר תנועה.

תופעת לוואי המתרחשת באחת מבין אלף נשים (0.1%) שעברו טיפולי קרינה לשד היא אנגיוסרקומה הקשורה לטיפולי הקרינה (RAAS) בשד  או בדופן בית החזה . (להרחבה -ראו דיווח על מחקר שהתפרסם באתר Medscape בינואר 2019)

חשוב שתזכרי כי מדובר בתופעות חריגות וכי רוב המומחים מסכימים שהתועלת בטיפול הקרינתי עולה בערכה על הסיכון הפוטנציאלי שבתופעות הלוואי.

כיצד להתמודד עם תופעות הלוואי

בעיות עור

חשוב לדעת שתגובות העור בעקבות הקרנות נוטות להתעצם לקראת השלבים הסופיים של הטיפול ומגיעות לשיאן בדרך כלל בין 5 ל-10 ימים לאחר השלמת ההקרנות. אזורים לחים בגוף, או מקומות בהם יש קפלי עור (למשל מתחת לשדיים, מתחת לבית השחי) נחשבים לפגיעים יותר. נשים מלאות, או נשים עם שדיים גדולים, צפויות להגיב להקרנות בעוצמה רבה יותר.

שילוב של דיקור במהלך כל תקופת ההקרנות מקל מאד ומונע תופעות לוואי.

לפני התחלת הטיפול

עישון מגביל את יכולת הגוף להעביר חמצן לתאים המטופלים ועל כן חשוב להפסיק לעשן.

כמניעה ולשמירה על לחות העור (המיוחד למי שיש עור יבש) מומלץ להשתמש בתחליב היפואלרגני איכותי, דוגמת:Lubriderm, Cetaphil, Jergens, Udder Cream,. תכשירים אלו לא יפגעו ביעילות ההקרנות אך ישפרו את התחושה.

במהלך הטיפול

לפני השימוש בתכשירי עור כלשהם – משחות, דאודורנט, סבון, תחליב, בושם וכו' כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל. הימנעי משימוש בבושם, דאודורנט, משחות קרמים באזור הטיפול, ובכל תכשיר המכיל אלכוהול אלא אם הומלצו על ידי הצוות המטפל.

לעתים נוצרות כוויות כתוצאה מההקרנות, בדומה לכוויות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשמש. ברוב המקרים כוויות אלו נעלמות במשך הזמן לאחר סיום הטיפול. יחד עם זאת על מנת להקל על תחושת הצריבה והכאב של הכוויה ניתן להשתמש במשחות שונות, בדומה לטיפול הניתן לכוויות שמש. קיימות משחות מיוחדות לטיפול בכוויות מהקרנות דוגמת: Biafine, Radiance Gel, Aquaphor (יתכן שבישראל משחות אלו נקראות בשמות אחרים.)

  • יש להשתמש בסבון ללא בושם בלבד.
  • להסרת שיער מבית השחי יש להשתמש במכשיר חשמלי בלבד.
  • יש להימנע מחשיפת האזור המטופל לטמפרטורות קיצוניות (סאונה, בקבוק חם, סדין חשמלי או קרח).
  • יש להימנע מחשיפת האזור המטופל לשמש בזמן טיפול הקרנות וגם לאחריו.
  • מומלץ להעדיף חזיה עשויה מכותנה ולהימנע מחזיה עם תמיכת מתכת. חיכוך או שפשוף עלולים להגביר את תגובת העור.
  • מומלץ לשמור את עור הפנים נקי ויבש.
  • אם סובלים מגירוי ויובש בעור רצוי לפדר את המקום עם אבקת קורנפלור (כמו שמשתמשים (בפודרה). אין לפדר את הפנים.
  • ברחצה היומית עדיף לעשות מקלחות קצרות ולא אמבטיות חמות וארוכות. מומלץ להשתמש בסבון עדין עתיר לחות ובמגבות רכות, ולהתנגב בטפיחות על העור ולא בשפשוף.
  • את מריחת קרם הלחות מומלץ לבצע על הגוף בעודו לח.
  • יש להימנע מלגרד או לשפשף את העור. לעתים העור מקבל גוון כהה ונראה כאילו מלוכלך, אך זו תוצאה של ההקרנות שחולפת עם הזמן לאחר שהעור מתקלף באופן טבעי.

משחת טראומיל (Traumeel) – זהו תכשיר הומאופטי המיוצר על טהרת החומרים הטבעיים על ידי חברת HEEL. התכשיר, הנמצא בשימוש כבר 30 שנה, נמכר כמשחה לבנה בצורתו המקורית, וכג'ל שקוף – הצורה החדישה יותר של המוצר. יתרון הג'ל על המשחה בהיותו יותר נוח למריחה ופחות בולט לעין מהמשחה (בגלל הצבע). אין צורך במרשם רופא.

התכשיר נחשב יעיל ובטוח להקלה מהירה של כאבים, פצעים וכוויות, להאצת הגלדתם, ולמניעת היווצרות דלקות. אופן השימוש – מריחה והחדרה לעור של כמות קטנה על האזור הנגוע בלבד (לא למרוח על שטח גדול) פעמיים-שלוש ביום, לפי הצורך. ברוב המקרים מרגישים הקלה מיידית תוך מספר דקות.

התכשיר נחשב בטוח, אין לו תופעות לוואי והוא אינו מתנגש עם תרופות אחרות. חולות סרטן שד שטופלו בהקרנות וסבלו מכוויות דווחו על הקלה רבה כתוצאה משימוש בתכשיר. יחד עם זאת יש לזכור שהתגובה להקרנות ולחומרי הטיפול מאד שונה מאישה לאישה, וכן חשוב להבדיל בין סוגי הכוויות – הטיפול בשלפוחיות, בעור יבש ובכוויות אינו בהכרח זהה.

לראש הדף>>>

 

לאחר סיום הטיפול

מומלץ לעסות את הצלקות על מנת לרכך את המקום ולמנוע התקשות בלתי ניתנת לשינוי. חשוב לזכור שהזמן המומלץ לבצע עיסוי זה הוא עד 6 חודשים מהשלמת הטיפול. כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסטים המתמחים בבעיות בעקבות טיפולי סרטן כיצד לבצע את העיסוי בצורה הטובה ביותר.

להרגעת העור ולזירוז הסרת תאי עור מתים מומלץ לטבול בתמיסה הנקראת Domeboro Astrigent Solution (ייתכן ובישראל התמיסה נקראת בשם אחר. יש לבדוק עם הרוקח.)

במקרה של פצעים לחים או פתוחים מומלץ להשתמש במשחה אנטיוביוטית בשם Silvadene, אותה ניתן לקבל רק עם מרשם רופא. משחה זו מבוססת על סולפה ולכן לא מומלצת לשימוש על ידי מי שאלרגית לתרופות אנטיביוטיות מבוססות סולפה. קיימים גם תכשירים דמויי תחבושות הנקראים hydrogels המומלצים לשימוש אך יש להתייעץ עם הצוות המטפל לפני כן.

 

קרינה ונשירת שיער

טיפול הקרינה מתבצע בקרני אנרגיה גבוהה ההורסות את תאי הסרטן תוך גרימת נזק קטן ככל האפשר לתאים נורמאליים. שלא כמו בטיפול כימותרפי, נשירת שיער כתוצאה מטיפולי קרינה מתרחשת רק באזור המטופל. לדוגמא – הקרנות לאזור השד הכולל גם את בית השחי עלול לגרום לאיבוד השיער שם; הקרנות ישירות לאזור הראש תגרום לנשירת שיער באזור המוקרן.

לאחר סיום הטיפול יצמח שיערך מחדש, אם כי יתכן ויהיה פחות סמיך מבעבר. הצמיחה מחדש תלויה במינון טיפולי הקרינה ובמשך זמן הטיפול. בממוצע צומח השיער מחדש תוך שישה חודשים עד שנה מתום הטיפול.

לראש הדף>>>

Share

תופעות הלוואי של טיפולי הקרינה

דילוג לתוכן