אברקסן

Abraxane

התרופה הכימותרפית אברקסן היא גרסה מתקדמת של טקסול, שהוכחה בניסויים קליניים כיעילה יותר ובעלת תופעות לוואי קלות יותר. בניסוי קליני שהשווה טיפול באברקסן מול טקסול נמצא, כי בעקבות הטיפול באברקסאן הצטמצם הגידול לפחות למחצית גודלו או נעלם ב-33% מהמקרים, בהשוואה ל-19% מהמקרים שטופלו בטקסול.

כיצד פועלת התרופה

בניגוד לטקסול, שבו החומר הפעיל, הפקליטקסל, מומס בחומר שגורם לרעילות ולתגובות אלרגיות קשות, הרי שבתרחיף האברקסן חלקיקים זעירים של אותו חומר פעיל קשורים לחלקיקים של החלבון הטבעי אלבומין. מכיוון שחלבון זה טבעי לגוף, נחסך הצורך בנטילת תרופות מקדימות על בסיס סטרואידים או אנטיהיסטמינים לפני הטיפול על מנת לסתור את הרעילות, כפי שנהוג בטיפול בטקסול. בזכות רמת הרעילות נמוכה, ניתן לתת מינונים גבוהים יותר של התרופה עצמה.

מתן התרופה

התרופה ניתנת כעירוי ומשך הטיפול כ-30 דקות בלבד, במקום כשלוש שעות הנהוגות בטיפול בטקסול.

למי ניתנת התרופה

אברקסן אושרה על-ידי ה-FDA בארה"ב בינואר 2005. התרופה אושרה לחולות סרטן שד גרורתי, שהטיפול בשילובי כימותרפיה במחלתן נכשל או שהמחלה חזרה שישה חודשים לאחר טיפול כימותרפי משלים. מדובר בחולות שטופלו קודם באנתרציקלינים או שאסור להן מסיבות בריאותיות לקבל אנתרציקלינים.

בישראל

התרופה הוכנסה לסל הבריאות 2021  לטיפול בשילוב עם אטזוליזומאב (טיסנטריק / Atezolizumab) לחולות סרטן שד מתקדם מקומי לא נתיח או גרורתי מסוג טריפל נגטיב  (TNBC), המבטא PD-L1 בערך של 1% ומעלה, אשר טרם קיבלו טיפול כימותרפי למחלתן המתקדמת או הגרורתית.

תופעות הלוואי

בניסויים הקליניים לא דווח על תופעות חריגות של רגישות-יתר או של בצקת. שינויים באזור הציפורניים היו נדירים למדי ולא נצפתה רעילות יתר הקשורה בגיל. נמצא גם ששכיחות תופעת הנויטרופניה (מחסור בכדוריות דם לבנות) בדרגה 4, הייתה באופן משמעותי נמוכה יותר בשימוש באברקסן, למרות שהתרופה ניתנה במינונים גבוהים יותר מאשר טקסול. יחד עם זאת, תופעות של חוסר תחושה וצריבה בגפיים היו נפוצות יותר בשימוש באברקסן בהשוואה לטקסול. תופעות אלו נחלשו לאחר הפסקה זמנית בטיפול והורדת המינון.

תופעת הנוירופטיה (מחלה של עצבים היקפיים) בדרגה 3, ארעה ב-10% מקרב החולים, כאשר כ-58% מהם חוו שיפור מהיר בסימפטומים לאחר 22 יום בממוצע.

בין תופעות הלוואי האחרות של התרופה: זיהומים, בחילות והקאות, שלשולים, כאבי שרירים ומפרקים, פצעים בפה, הפרעות בראיה, נשירת שיער, הפרעות בתפקוד הכליות והכבד.

מקורות

About Abraxane: Abraxis

Breastcancer.org

עודכן לאחרונה ביולי 2013

 


הבהרה
אין לראות בתכנים המופיעים בעמוד זה משום המלצה ו/או חוות דעת רפואית על שימוש בתרופה.
לפני כל שימוש בתרופה, יש להתייעץ ברופא או גורם מקצועי אחר ולעיין בעלון הצרכן. יש לפעול רק על-פי ההנחיות.

 

Share

אברקסן

דילוג לתוכן