לימפאדמה – בצקת לימפטית

המערכת הלימפטית מהי

המערכת הלימפטית היא מערכת צינורות עדינים, אשר בהם זורם הנוזל הלימפטי. המערכת מרושתת בכל הגוף ופועלת במקביל למערכת הדם (המערכת העורקית המובילה דם נקי מהלב לגוף והמערכת הורידית המובילה דם מהגוף ללב לצורך ניקוי). המערכת אוספת את הנוזל מן התאים אל בלוטות (קשריות) הלימפה ומשם, דרך צינורות הלימפה, חוזר הנוזל לדם. הבלוטות (קשריות) משמשות כמסננות וכאגן ניקוז לנוזלי הלימפה. הנוזלים אוספים את תאי הפסולת, תאי חלבון, וירוסים, ותאי סרטן הקיימים בגוף באופן קבוע, וכן כל פסולת אחרת. 

קיימות בגוף כ-600 בלוטות (קשריות) לימפה. החשובות ביותר הן באזור המפשעה, בית השחי וסביב המעי הגס. מספר בלוטות הלימפה אינו סימטרי בשני צדי הגוף והוא משתנה מאדם לאדם. המערכת נחלקת ל"מערכת לימפטית שטחית" המצויה מתחת לעור ובמעטפת השרירים ול"מערכת לימפטית עמוקה" המצויה בתוך השרירים ובאזור העצמות. המערכת השטחית היא החשובה ויש בה בלוטות לימפה רבות עם קשרים לרשת של כלל מערכת הלימפה. 

מהי לימפאדמה

נפיחות שנובעת מבעיה במערכת הלימפטית נקראת לימפאדמה (Lymphoedema) או בצקת לימפטית, והיא אינה מוקלת על-ידי הרמת הגפה. לימפאדמה הינה בעיה כרונית שאינה ניתנת לריפוי אך ניתן לשפר את המצב ולמנוע החמרה. 

כאשר המערכת הלימפטית קורסת באזור מסוים של הגוף כתוצאה מאגרסיה או טראומה נוצרת נפיחות. בנוסף לטראומה גורמת הסרת בלוטות לימפה עקב ניתוח שד גם להסרת חלק מתחנות הניקוז. כתוצאה מכך משתבש תהליך הניקוז של נוזלי הלימפה ושל ניקוי הפסולת, ונוצרות נפיחות ובצקת.  נזק נוסף למערכת הלימפטית עלול להיגרם כתוצאה מהקרנות היכולות לגרום לכוויה בצינורות של המערכת השטוחה אשר מהווה 80% מהמערכת הלימפטית. 

כאשר נוצרת חסימה של זרימת נוזל הלימפה והנוזל אינו עובר ניקוי מצטברת פסולת. בפסולת זו מצטברות מולקולות חלבונים הסופחות אליהן נוזלים נוספים אשר גורמים לזרוע להתנפח. התנפחות זו יוצרת בצקת – היא הלימפאדמה. ההתנפחות ניכרת בעיקר בזרוע ובאצבעות, אך היא יכולה להופיע גם בבית החזה, בכתף, מתחת בית השחי, באזור הצלעות, מאחורי בית השחי ועד לתוך הגב. בתחילה נוצרת התנפחות קלה אשר עלולה לגרום לעור להיות רגיש ומתוח ולתחושת אי נוחות, כאב וכובד בעת הזזת היד. בשלבים מתקדמים יותר גדלה הבצקת ומתקשה ועלולים להופיע כאבים, מגבלות בתנועה ושינויים בעור עד כדי דליפת נוזל לימפטי מהעור. לעיתים יכולה להתפתח גם דלקת. בכל חשד של התפתחות דלקת חשוב שתתייעצי עם רופא/ה, אשר ככל הנראה יציע טיפול מיידי באנטיביוטיקה. 

לימפאדמה יכולה להתפתח מיד לאחר הניתוח והטיפולים או גם לאחר תקופת זמן, לעתים אפילו לאחר 10 שנים ויותר. 

מי נמצאת בקבוצת סיכון

כל חולה שעברה ניתוח הוצאת בלוטות (קשריות) לימפה וכל חולה שטופלה על ידי הקרנות נמצאת בקבוצת סיכון ללימפאדמה. מחקרים אחדים מראים כי שילוב של הוצאת בלוטות הלימפה עם הקרנות מגדיל את הסיכון של הופעת לימפאדמה. יש מטפלים הממליצים לעשות טיפול ניקוז לימפטי מונע 10 ימים לאחר סיום ההקרנות.  יחד עם זאת חשוב שתדעי ותזכרי שלא כל אישה שעברה אחד או יותר מהטיפולים המוזכרים אכן תסבול מהתופעה.

לראש הדף>>>

מדוע חשוב לטפל בבצקת לימפטית

בצקת שאינה מטופלת בשלב הראשוני שלה (שלב הפיך), עלולה להפוך לכרונית ולגרום להגבלה בתנועה, לירידה בתפקוד היומיומי, לעיוות צורתו של האיבר הפגוע, לזיהומים חוזרים (שושנה ואולקוס), לריפוי אטי של פצעים ובמקרים קיצוניים, אף להופעת גידול ממאיר באזור הפגוע (לימפנגיוסרקומה). 

מה לעשות

במידה ואת חשה בנפיחות קלה שאינה חולפת, בין אם זה בזרוע, ביד, באצבעות או בקיר בית החזה, פני לרופא/ה המשפחה או לאונקולוג ללא דיחוי. אם את מבחינה בפריחה, גירוי, היווצרות שלפוחיות , אדמומיות ועליה בחומה של הזרוע פני מיד לרופא. דלקת או זיהום של הזרוע הפגועה עלולה להתריע על החמרה של הלימפאדמה. לרוע המזל מניעה עדיין אינה מבטיחה ריפוי, אך כחולת סרטן שד בעלת שליטה על המעקב והטיפול במחלתך כדאי להיעזר במספר עצות שימושיות: 

  • הקפידי על היגיינה אישית והשתמשי בסבון ודאודורנט היפואלרגנים. בעת הרחצה נגבי את המקום הנפוח בעדינות אך ביסודיות, כולל הקפלים והחריצים בין האצבעות, ולאחר הרחצה השתמשי בקרם גוף מרכך.
  • הימנעי מביצוע תנועות נמרצות וחוזרות של הזרוע הפגועה (כמו שפשוף, דחיפה או משיכה).
  • הימנעי גם מהרמת חפצים כבדים ביד זו ומנשיאת תיק יד או כתף בצד הפגוע.
  • רצוי לא לענוד טבעות על אצבעות היד הפגועה ולא ללבוש שרוולים המסתיימים ברצועת גומי.
  • אל תחשפי את גופך לשינויי טמפרטורה קיצוניים בזמן רחיצת כלים או רחצת הגוף ובכל מקרה אל תיכנסי לסאונה או אמבטיית בועות (ג'קוזי).
  • הגני על הזרוע מפני השמש.
  • אל תאפשרי ביצוע בדיקות שונות (מדידת לחץ דם, לקיחת דם וקבלת זריקות) ביד הפגועה אלא אך ורק ביד או בזרוע השניה.
  • הגני על הזרוע מפני טראומה מסוג כלשהו – מכה, חתך, כווית שמש או אחרת, פגיעות ספורט, עקיצות חרקים, ושריטות בעלי חיים.
  • בעת ביצוע עבודות הבית והגינה הקפידי ללבוש כפפות.
  • חשוב לעסוק בפעילות גופנית אך זו צריכה להיות מבוקרת ומתואמת עם הצוות המטפל בך. אל תאמצי את היד הפגועה יתר על המידה ואם היא כואבת שכבי והרימי את היד. הפעילויות המומלצות הן הליכה, שחיה, אירובי קל, רכיבה על אופניים, בלט (בהתאמה אישית) ויוגה.
  • אם את עומדת לטוס את חייבת לדאוג ללבוש שרוול לחץ במהלך הטיסה, ואם מדובר בטיסה ארוכה יתכן ויהיה צורך בתחבושות נוספות.
  • הקפידי ללבוש חזיה המותאמת למשקל הפרוטזה שלך וללא תמיכה של חוטי מתכת. שימי חומר ריפוד רך מתחת לרצועות החזייה על מנת להפחית את הלחץ על בלוטות הלימפה הנמצאות מעל לעצם הבריח.
  • כדי להסיר שיער מבית השחי השתמשי רק במכשיר חשמלי והקפידי להחליף ולנקות את ראש המכשיר לפי הצורך.
  • רצוי שתלבשי שרוול לחץ מותאם היטב על הזרוע הפגועה במשך כל שעות הערנות שלך והקפידי להיות במעקב של המטפל לפחות אחת לארבעה או שישה חדשים. אם השרוול רפוי מדי יעילותה נפגעת. הסיבה לכך יכולה להיות הקטנה שחלה בהיקף הזרוע או שהשרוול התבלה.
  • שמרי על משקל גופך על ידי תזונה מאוזנת דלת נתרן ועתירת סיבים, הכוללת חלבונים קלים לעיכול (עוף ודגים). הימנעי מעישון ומשתית אלכוהול. 

לראש הדף>>>

 

כיצד ניתן לטפל בבצקת לימפטית

הטיפול השמרני היעיל ביותר הינו טיפול לימפטי משולב הכולל ארבעה מרכיבים:

  • שמירה על הגיינת העור ועל שלמותו
  • ניקוז לימפטי ידני – טכניקה מיוחדת של עיסוי עדין במטרה לשנע את הגודש הלימפטי לאזורי ניקוז שאינם פגועים
  • חבישת לחץ של הגפה בתחבושות מיוחדות בכל שעות היממה כדי לשמור על התוצאות
  • פעילות גופנית כללית, ביצוע תרגילים לימפטיים בבית להגברת הזרימה של נוזל הלימפה אל הלב, הידרותרפיה (טיפול במים).

בתום הטיפול, עם הצטמצמות הנפיחות למינימום, מותאם שרוול/גרב לחץ שאותו על המטופל לחבוש רוב שעות היממה, כדי למנוע חזרת נוזלים לגפה הפגועה.

מהו הטיפול לניקוז לימפטי

מדובר בשיטת עיסוי ידנית עדינה המסייעת להעביר את הנוזל הלימפטי מהיקף הגוף לכיוון הלב. הניקוז מבוצע על ידי לחץ מבוקר ועדין בתנועות מעגליות חוזרות ואיטיות על המערכת הלימפטית השטחית (מתחת לעור). התנועות מתאימות לזרימה הלימפטית הטבעית של הגוף ובכך מסייעת להורדת בצקת. הטיפול בניקוז לימפטי משלב גם חבישות אלסטיות. המטפל/ת בניקוז לימפטי מתאים/ה את החבישה למטופלת.

לאן לפנות לקבלת טיפול ניקוז לימפטי

הטיפול מתבצע על ידי פיזיותרפיסטים מוסמכים לניקוז לימפטי. 

לפרטים נוספים – עמותת לימפאדמה בישראל 

 

לראש הדף>>>

 

עודכן לאחרונה באוקטובר 2010

Share

לימפאדמה – בצקת לימפטית

דילוג לתוכן