שירות חדש לנשאיות המוטציות בגנים לסרטן השד ולבעלות היסטוריה משפחתית

מקורות: Zap Doctors, 21.3.2012; מרפאת נשים בסיכון גבוה בשיבא

 

1 באפריל, 2012       קופ"ח הכללית מפעילה שירות חדש לנשים, המאובחנות כנשאיות של מוטציה בגןBRCA1  ו-BRCA2 המגבירה את הסיכון לחלות בסרטן השד וסרטן השחלות, וכן לנשים עם סיפור משפחתי עשיר של סרטן (בעיקר שד ושחלה) נשים אלו יוכלו לבצע מעקב וייעוץ רפואי נלווה במרכז מירב שבמרכז הרפואי שיבא, מרכז יעודי לאבחון, טיפול ומעקב אחר סרטן השד.

הבדיקות הכלולות בשירות: בדיקת כירורג שד; בדיקת גינקולוג; ממוגרפיה ואולטראסאונד שד – פעם בשנה לפחות; בדיקת MRI שד – פעם בשנה; אולטראסאונד וגינאלי – פעמיים בשנה; ובדיקת סמני סרטן. הבדיקות יבוצעו בהתאם לסל הבריאות ובהתאם לצורך רפואי.

פרופ' איתן פרידמן, מנהל היחידה לאונקוגנטיקה במרכז הרפואי שיבא, מדגיש כי למרפאה מוזמנות לא רק נשים שאובחנו כנשאיות המוטציות בגנים  BRCA1,2 אלא גם נשים בעלות היסטוריה משפחתית ענפה של סרטן – בפרט סרטן השד ו/או השחלה, גם אם לא אותרו אצלן המוטציות בגנים אלו.

השירות לנשאיות יינתן ללקוחות קופ"ח הכללית מכל הארץ, במימון מלא, למעט עלות של טופס התחייבות כחוק. טופס 17מכסה את כל עלויות הבדיקות בשנה קלנדרית ומנופק על ידי מוקד קופ"ח כללית בבי"ח שיבא. נשים משאר הקופות ונשים שאינן נשאיות מכל הקופות וכן מקופת חולים כללית צריכות להביא עמן טופס 17 בעבור מערך הבדיקות הקליניות (הרופאים) החצי שנתי, או תשלום על סך 150 ₪ (מזומן או אשראי). בעבור כל בדיקת הדמיה גם כן יש להמציא טופס 17 נפרד או להביא עמן את תוצאות בדיקות הדמיית השד והתשובה לבדיקת CA-125שעשו בקופה המבטחת (במידה ויש צורך במעקב גניקולוגי).

לדברי ד"ר אורית יעקבסון, סמנכ"ל וראש חטיבת הקהילה בקופ"ח כללית, "אחת ההתמודדויות המרכזיות של נשים אשר מאובחנות כנשאיות הגן היא חוסר הוודאות והחששות הכבדים לגבי העתיד. הן נדרשות להיות במעקב רפואי ולנהל בעצמן את תהליך המעקב, ההתייעצויות הרפואיות, זימון התורים וקבלת החלטות טיפוליות. כדי להקל עליהן את התהליך וכחלק מהמגמה של פיתוח שירותים המותאמים אישית, הגענו להסכם עם מרכז מירב".

פרופ' איתן פרידמן מציין – "סרטן השד הינה המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל. כ-5%-10% מהמקרים נגרמים בשל גורם סיכון תורשתי. במרבית המקרים התורשתיים, ישנה היסטוריה משפחתית המתאפיינת בריבוי מקרי סרטן שד באותה משפחה, כאשר המחלה מתגלה בגיל צעיר (מתחת לגיל 50), ובהופעת מספר גידולים ממאירים באישה (הופעה של סרטן שד וגם סרטן שחלה).

מתוך הגנים המוכרים כיום, הגורם השכיח ביותר לסרטן שד תורשתי נגרם בשל מוטציות בגניםBRCA1 BRCA2. על פי נתונים בישראל מאותרות בעת הזאת כ-5,000 נשאיות של מוטציות בגנים אלה וההערכות הן שיש בישראל בפועל כ-30,000 נשאיות. הכללית הינה הקופה הגדולה בישראל והראשונה אשר בחרה לרכז את הטיפול בנשאיות הגן במרכז אחד כדי להקל על המעקב והאיתור המוקדם של סרטן, במידה ויתפתח".

למידע נוסף על סרטן שד תורשתי

חזרה לכל החדשות

Share

שירות חדש לנשאיות המוטציות בגנים לסרטן השד ולבעלות היסטוריה משפחתית

דילוג לתוכן