סרטן שד בגיל המבוגר

הגיל כגורם סיכון

נשים בריאות בדרך כלל, ואשר במשפחתן אין היסטוריה של סרטן השד, חושבות לעתים כי הן "חסינות" לסרטן השד. העובדות מוכיחות כי עם עליית הגיל רמת הסיכון למחלה עולה, ומשמעות הדבר היא שהסיכון של נשים מעל לגיל 50 לחלות במחלה גבוה הרבה יותר מזה של נשים צעירות.

נשים שקיבלו טיפול הורמונאלי חליפי (HRT) להתמודדות עם תופעות גיל המעבר במשך 10–5 שנים לאחר הפסקת המחזור נחשבות כבעלות סיכון מעט גבוה יותר מנשים שלא קבלו טיפול כזה. ניסוי קליני מקיף (2002) שבדק את השפעותיו של טיפול הורמונאלי המשלב אסטרוגן ופרוגסטרון מצא, שהסיכונים הנובעים מהטיפול עולים על התועלת שהוא אמור להביא. בניסוי נמצא כי הטיפול המשולב באסטרוגן ופרוגסטרון הביא לעלייה של 26% במקרי סרטן השד. כמו כן הראו התוצאות שטיפול הורמונאלי משולב אינו מגן מפני מחלות לב, כפי שסברו קודם לכן, אלא להיפך: הטיפול ההורמונלי הגדיל את מספר התקפי הלב, השבץ, וקרישי הדם. בגלל רמת הסיכון הגבוהה יחסית אצל נשים מבוגרות חשובה מאד המודעות לקיום מעקב על בריאות השד וביצוע סריקות ובדיקות רפואיות סדירות.

סריקות לבדיקת השד

סריקות לבדיקת השד (ממוגרפיה) מהוות אמצעי לאיתור מוקדם של הסימפטומים של סרטן השד, ואף פעם לא מאוחר מדי להתחיל.

בישראל זכאיות נשים בין הגילים 50 ו-74 לבצע בדיקת ממוגרפיה לסריקת השד אחת לשנתיים במסגרת סל הבריאות. במקרים חריגים מאפשרים ביצוע הבדיקה במסגרת הביטוח הרפואי גם בקבוצות גיל צעירות יותר. בנוסף יש להקפיד על בדיקה קלינית אצל רופא, עדיף כירורג המתמחה בתחום השד, מידי שנה.

להיות מודעת

חשוב שתשמרי על מודעות גבוהה לבריאות השד גם אם את מבצעת סריקות סדירות. משמעותו של דבר היא שעליך להיות מודעת כיצד השדיים שלך נראים ומרגישים, כך שכאשר מתרחש שינוי כלשהו תוכלי להבחין בו בשלב מוקדם. זכרי תמיד שאבחון מוקדם של המחלה וטיפול מיידי בה מבטיחים סיכויי החלמה גבוהים. לא תמיד יודעות הנשים כיצד לבדוק את שדיהן. יש הנבהלות כאשר מתגלים סימני התראה, וזאת בגלל שהן מכירות נשים שסבלו מהמחלה או בגלל שהן יודעות על טיפולים מהעבר שלא הוכיחו את עצמם. חשוב על כן שתכירי היטב את גופך, תעקבי אחרי השינויים, ותגיבי מיד כאשר אלו מתגלים.

אחת מתשע עורכת סדנאות לקידום בריאות השד, בהן ניתן ללמוד על הבדיקה העצמית של השד. לפרטים: טל' 03-6021717 שלוחה 229.

לאתר שינויים בשד

ככל שגילך יעלה יחולו בשדיך שינויים רבים אותם חשוב להכיר ולזהות. השדיים עשויים להיות רכים יותר וצפופים פחות, וזה יקל גם על איתור גושים. הסימנים הרווחים ביותר של סרטן השד אצל נשים מבוגרות הם גושים חדשים, בכל גודל שהוא, הפרשה מהפטמה, או שינויי צורה של השד ובליטות חריגות . חשוב שתפני לרופא מיד עם חשד לשינוי, גם אם זה מביך או אינך בטוחה שזה אכן משהו חשוד.

שמירה על אורח חיים בריא

שמירה על תזונה בריאה, משקל גוף מתאים ופעילות גופנית סדירה מורידים במידה מסוימת את הסיכון של האישה לחלות בסרטן השד.

בהיבטים רבים, שמירה על אורח חיים בריא חשובה בפרט בגיל המבוגר. משקלה של התזונה כגורם סיכון משתנה בהתאם למצב המחזור החודשי של האישה, והוא גדול יותר אצל נשים שאצלן נפסק המחזור. דיאטה עשירת סיבים היא בדרך כלל גם דלת שומנים ועל כן חשיבותה רבה, אולי גם כגורם מניעה. עודף משקל בגיל מבוגר (משקל גבוה ב-20% ויותר מהמשקל האישי האידיאלי) נחשב לגורם סיכון לסרטן השד. תאי שומן מייצרים אסטרוגן, ומשום כך עודף משקל משפיע מאד על רמת האסטרוגן בגוף. אצל נשים הסובלות מעודף משקל רמת האסטרוגן בגוף יכולה להגיע ל- 40% יותר מזו של נשים באותו גיל שמשקלן רגיל. למידע מורחב: אורח חיים בריא

הטיפול בסרטן השד אצל נשים מבוגרות

קיימות שיטות טיפול שונות בסרטן השד, והתאמת הטיפול לחולה מותנית בגורמים שונים דוגמת סוג הסרטן, גודלו, ומידת התפשטותו. הטיפול הראשוני שיוצע לך ככל הנראה יהיה ניתוח. בעקבותיו ייתכנו צירופים שונים של הקרנות (רדיותרפיה), טיפול אנטי הורמונלי לפי הצורך, ולעתים גם כימותרפיה.

במהלך הניתוח ייתכן ויוסר האזור הנגוע בלבד (lumpectomy) ובעקבותיו יבואו הקרנות, או שתבוצע כריתה מלאה של השד (mastectomy). כריתה מלאה מתבצעת בדרך כלל אם הגוש גדול. זכרי שזכותך כאישה מבוגרת לקבל את אותו מבחר הטיפולים כמו לנשים הצעירות יותר, תוך התחשבות במצב בריאותך הכללי. ביצוע ניתוח למשל יכול להידחות במידה ויש לך בעיות לב או ריאות, ואותו הדין יכול לחול גם על טיפולי כימותרפיה. בכל מקרה עליך לעמוד על זכותך לקבל את כל המידע ולהיות שותפה להחלטה לגבי הטיפולים, תוך התחשבות בסדרי העדיפויות האישיים שלך והנסיבות המיוחדות לך.

למאמר על הטיפול בסרטן השד אצל נשים מבוגרות – ד"ר מיה גיפס.

התמודדות עם סרטן השד

אבחון המחלה מהווה חוויה קשה ועלולה לעורר אצלך רגשות מנוגדים. בשלב האבחון תמצאי קרוב לוודאי בהלם ובתחושת חוסר אמון, מלווים בתחושת בדידות וחוסר ישע. זכרי תמיד שיש אנשים הרוצים ויכולים לעזור. כיום, בניגוד לעבר, אנשים פתוחים יותר לדבר על הסרטן, ופתיחות כזו מקילה על החולה ועל המקורבים לה בהתמודדות עם המצב וכאשר צריך לקבל החלטות לגבי הטיפול.

את יכולה תמיד לפנות לאחד משירותי התמיכה של אחת מתשע – הקו החם, קבוצות התמיכה לגילאים שונים, יעוץ אישי, דמיון מודרך ועוד.

 

עודכן לאחרונה בינואר 2010

 

Share

סרטן שד בגיל המבוגר

דילוג לתוכן