הצצה למחקר: תרופה ניסיונית חדשה לטיפול בסרטן שד גרורתי מסוג HER2

טוקטיניב סייעה בטיפול בגרורות מוחיות

תוצאות מחקר קליני (פאזה II)  הראו שהוספת התרופה הניסיונית טוקטיניב (Tukysa/tucatinib) לטיפול יחד עם הרצפטין וקסלודה הפחיתה את הסיכון לתמותה בקרב נשים עם סרטן שד גרורתי מסוג HER2, שטופלו  כבר בעבר בשני קווי טיפול קודמים במצב הגרורתי.

במחקר HER2CLIMB, שהוצג בכנס סאן אנטוניו 2019 והתפרסם בכתב העת NEJM, חולקו 612 נשים עם  עם סרטן שד גרורתי מסוג HER2, כולל נשים עם גרורות מוחיות,  שטופלו בעבר בהרצפטין, פרג'טה וקדסיילה לשתי קבוצות:

  • הקבוצה הראשונה- קבוצת המחקר קיבלה הרצפטין קסלודה ואת תרופה המחקר טוקטיניב
  • הקבוצה השניה – קבוצת הבקרה קיבלה הרצפטין, קסלודה ופלסבו (תרופת דמה).

תוצאות המחקר הראו:

  • הסיכון לתמותה פחת ב – 34% בקבוצה שקיבלה טוקטיניב (עם הרצפטין וקסלודה) לעומת הקבוצה קבוצת הבקרה (שקיבלה פלסבו עם הרצפטין וקסלודה).
  • זמן ההישרדות (החציוני) עמד על 21.9 חודשים בקבוצה שקיבלה טוקטיניב לעומת 17.4 חודשים בקבוצת הבקרה.
  • זמן ההישרדות ללא התקדמות (החציוני) עמד על 7.8 חודשים בקבוצה שקיבלה טוקטיניב לעומת 5.6 חודשים בקבוצת הבקרה.
  • בתת הקבוצה של נשים עם גרורות מוחיות שיעור ההישרדות ללא התקדמות לאחר שנה עמד על 24.9%  בקבוצה שקיבלה טוקטיניב לעומת 0% בקבוצת הבקרה. שיעור ההישרדות ללא התקדמות החציוני  עמד על 7.6 חודשים בקבוצה שקיבלה טוקטיניב לעומת 5.4 חודשים בקבוצת הבקרה. (תוצאות המחקר בנשים עם גרורות מוחיות הוצגו בהרחבה בכנס ASCO 2020)
  • בתת הקבוצה של נשים עם גרורות מוחיות, לאחר 29.6 חודשי מעקב, משך זמן ההשרדות (החציוני) עמד על 12.5 חודשים בקבוצה שלא קיבלה את תרופת המחקר לעומת 21.6 חודשים בקבוצה שקיבלה טוקטניב (תוצאות שהוצגו בכנס סן אנטוניו 2021)

תופעות הלוואי החמורות כללו: שלשולים, תסמונת רגל יד, בחילות, עייפות והקאות. תופעות הלוואי החמורות הובילו להפסקת ההשתתפות בכ – 6%  מהחולות בקבוצה שקיבלה את תרופת המחקר לעומת 3% בקבוצה שקיבלה פלסבו.

באפריל 2020 אישר ה-FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקאי) את התרופה לנשים עם סרטן שד מסוג HER2 במצב גרורתי או עם סרטן שד מתקדם שאינו נתיח, שטופלו בעבר בקו טיפול קודם במצבן הגרורתי.

עדכון: דצמבר  2021

מקורות:
חדשות ESMO
מאמר ב – NEJM – The New England Journal of Medicine
כתבה ב- OncLive
אתר המחקרים הקליניים האמריקאי
אתר ה-FDA
אתר Journal of Clinical Oncology
כתבה באתר OncLive

Share

הצצה למחקר: תרופה ניסיונית חדשה לטיפול בסרטן שד גרורתי מסוג HER2

דילוג לתוכן