גילוי גוש סרטני בשד מסמן התחלה של תקופה מורכבת וקשה, היא מאופיינת לעיתים בבלבול, סערת רגשות ולעיתים נחוות כטראומתית. נשים רבות מרגישות ש"הקרקע נשמטת להן מתחת לרגליים". עמותת אחת מתשע כאן בשבילך בכל שאלה, התלבטות וצורך להתייעץ!

האבחנה של סרטן השד היא תחילתו של מסע אשר יכול לכלול אחד או יותר מהטיפולים הבאים: ניתוח להסרת הגידול, כימותרפיה, הקרנות, טיפול תרופתי ומעקב רפואי. סדר הטיפולים אינו קבוע.

כמטופלת את זכאית ליחס של כבוד ולמענה לכל שאלותיך; את רשאית לקבל חוות דעת שניה ולבחור מהו הטיפול הנכון והמתאים עבורך.

לאחר האבחון

ניהול המחלה ניהול המחלה שלך מתחיל כבר משלב האבחון. כל אישה שונה וייחודית. כך גם מאפייני הגידול שלה, מצבה הפיזי ומצבה הנפשי. מה שנכון לאשה אחת לא בהכרח נכון לאחרת. אחת הדרכים להתמודד עם התקופה הקרובה היא להכין "תיק ניהול מחלה" – תיק שבו ישמרו כל המסמכים הרפואיים: תוצאות הבדיקות, הטיפולים, סיכומי הביקורים ועוד. כדאי למסור העתקים של המסמכים ולשמור בתיק את המסמכים המקוריים. כך גם לגבי דיסקים של סריקות MRI, CT, PET-CT.

קבלת החלטות  חשוב שלא לקבל החלטות במהירות, אלא לקחת את הזמן לשקול ולחשוב. בד"כ לא מדובר במצב חירום הדורש פעולה מיידית. קיימת גם האפשרות לחוות דעת נוספת של פתולוג (להערכת הבדיקה הפתולוגית), כירורג, אונקולוג או מנתח פלסטי.

התנהלות מול קופת החולים עם קבלת תוצאות האבחנה של סרטן השד, פני לרופא המשפחה שלך ו/או למשרד המרפאה בקופת החולים לצורך, תיאום וקבלת התחייבויות ("טופס 17") לבדיקות וטיפולים בבית החולים. כדאי לוודא שאת מוגדרת כחולה אונקולוגית במחשב קופת החולים כבר בשלב זה. כמו כן כדאי להכיר את הנפשות הפועלות בקופ"ח ולהצטייד בדרך ההתקשרות עימם, במספרי הטלפון והפקס של הסניף והמזכירוּת.
בחלק מקופות החולים יש אחות מתאמת אונקולוגית המסייעת בהתנהלות ובתיאומים מול בית החולים.

מלווה לפגישות עם הרופאים  לפגישות עם הרופאים השונים בתהליך, כדאי מאוד להביא מלווה, בראש וראשונה כדי לתמוך בך. חשיבותו גם בכך שיהיה אדם נוסף שישמע את דברי הרופא וירשום את תשובותיו, אשר לעיתים אינן מובנות בעת הביקור הראשון וחלקן נשכחות בשל ההתרגשות. המלווה יוכל בהמשך לסייע בקבלת החלטות.

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בשלב האבחון, ממש כאן.
מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו "איך לספר לילדים", ממש כאן.
מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו "פחד מוות", ממש כאן.

אחת מתשע איתך

התמודדות עם אבחון של סרטן השד היא התמודדות ברמה האישית והמשפחתית: תופעות כמו מתח, דאגה, קשיי שינה, שינויים פיזיים ונפשיים הן מובנות ומקובלות; יתכן ותחווי מידה מסויימת של פגיעה בדימוי העצמי, דימוי הגוף והתלבטויות כיצד לשתף את הילדים והסביבה הקרובה במצב החדש.
חשוב מאד לפנות לקבלת תמיכה, לבדוק איזה סוג תמיכה מתאים עבורך.
עמותת אחת מתשע כאן בשבילך ומציעה אפשרויות שונות לתמיכה רגשית לך ולבני משפחתך.

03-6021717 שלוחה 1

פגישות עם רופאים

לרוב, הרופא הראשון שתפגשי בעת ולאחר אבחון המחלה הוא כירורג השד, אשר ישוחח איתך על הניתוח הדרוש ו/או יפנה לבדיקות נוספות במידת הצורך והתייעצות עם רופאים נוספים.
העמותה ממליצה להיפגש עם אונקולוג במקביל לכירורג השד (ראי בהמשך)

אם קיימות מחלות רקע (ובכלל זה מחלות נפשיות) יש ליידע ולערב את כל הרופאים המטפלים. רצוי גם להחזיק רשימה מעודכנת של התרופות שלך. בנוסף, כדאי להגדיר מטפל שישמש מנהל/ת מחלה ויפקח גם על מצב הבריאות הכללי.

אונקולוג

חשוב מאוד שתפגשי עם אונקולוג/ית כבר עם קבלת האבחון הפתולוגי הראשוני של הביופסיה, ולפני הניתוח, זאת בנוסף לפגישה עם כירורג/ית השד. לא בכל בית-חולים מקובל להפנות לאונקולוג כבר בשלב האבחנה אלא לאחר קבלת תוצאות הפתולוגיה של הניתוח. עמותת אחת מתשע ממליצה על יעוץ אונקולוג ותיאום בין כירורג לאונקולוג (למשל בוועדה בבית החולים לפני הטיפול) מיד לאחר האבחנה, וזאת ממספר סיבות:

  1. לאונקולוג יש הבנה רחבה של סוג הגידול, גילך, רמת הסיכון, מקרים נוספים במשפחה ולכן הוא צריך להיות שותף עיקרי בקביעת תוכנית הטיפול המתאימה עבורך.
  2. קיימות בדיקות גנומיות (בדיקות של החומר הגנטי) של הגידול (כדוגמת אונקוטסט, ממפרינט, פרוסיגנה ואנדופרדיקט) אשר מעריכות את רמת הסיכון לחזרת המחלה ויכולות לסייע בקבלת החלטות טיפוליות, ובכלל זה האם יש צורך בכימותרפיה.
  3. יעוץ ובדיקה גנטית – אם קיימים מקרים של סרטן שד או שחלות במשפחה, (או גידולים אחרים, ובהתאם למוצא וגיל הנבדקת) – כדאי לקבל ייעוץ גנטי לפני הניתוח. ההחלטה על ביצוע בדיקה גנטית ומידת דחיפות הבדיקה צריכה גם היא להיעשות בשיתוף עם האונקולוג.
  4. סוג הניתוח והטיפול המתוכנן – במידה שיש צורך בכימותרפיה חשוב לתכנן את מהלך הטיפול כך שכימותרפיה תחל תוך פרק זמן סביר (ובהקדם האפשרי לאחר החלמת הפצע הניתוחי).לעיתים יוחלט על מתן טיפול בכימותרפיה עוד טרם הניתוח ולעיתים אף ימליצו על טיפול הורמונלי לפני הניתוח כתלות במאפייני הגידול, בגודלו ובגורמים נוספים.
    ניתוח שימור שד או ניתוח כריתה מלאה של השד – על קבלת ההחלטה לניתוח משמר של השד ו/או על על כריתה מלאה שלו (ולעיתים גם כריתה של השד הבריא) משפיעים גורמים שונים, למשל: גודל הגוש ביחס לגודל השד, מיקום הגידול, רקע גנטי, מספר הגושים ועוד (ראי הרחבה על הניתוח בהמשך). יתכן ויומלץ לך לשקול טיפול להקטנת הגידול (באמצעות כימותרפיה או תרופות אחרות) עוד טרם הניתוח (טיפול נאו אדג'וונטי טרום ניתוחי). להחלטה יכולה להיות השפעה גם על סוג הניתוח. בנוסף, אם תזדקקי לטיפולי קרינה יתכן וקיימת אפשרות לקרינה תוך ניתוחית.
  5. שחזור שד – במידה שיוחלט על כריתה מלאה של השד, אם את מעוניינת בשחזור, על האונקולוג להיות מעודכן בהחלטה על שחזור מיידי או מאוחר. יש להתחשב בהשלכות טיפולי קרינה על השחזור וכדאי להתייעץ עם אונקולוג המומחה בקרינה לשד טרם החלטה; בנוסף יש לקחת בחשבון כי, משך ההחלמה מניתוח שחזור שד הוא ארוך יותר ועלול לדחות את מועד תחילת הכימותרפיה; עוד יש לקחת בחשבון גם את האפשרות כי לאחר הטיפולים, במשך כשנה, לא מומלץ לבצע שחזור.

כירורג פלסטי

צריכה להתקיים לפני הניתוח, כדי להערך מראש לניתוח משולב, במקרה הצורך. כדאי להיוועץ מראש עם פלסטיקאי לגבי האפשרויות הקיימות, המתאימות לך, בהתאם לסוג הניתוח: בניתוח כריתה מלאה לגבי שחזור שד מיידי או מאוחר ואופן השחזור; בניתוח לשימור שד – לגבי הצורך בתיקון קוסמטי לשד המנותח או ניתוח לתיקון השד הנגדי לצורך שמירה על סימטריה. זאת, תוך שקילת כל היתרונות והחסרונות של כל אפשרות. להיבטים השונים של שחזור שד.

פגישה עם גניקולוג

אם את בגיל הפריון ומעוניינת לשמר את האפשרות להרות בעתיד –חשוב להיפגש עם גניקולוג המומחה בתחום לפני התחלת הטיפולים ולבחון עמו מהן הדרכים לשימור הפוריות. האונקולוג צריך להשתתף גם בהחלטה זו, בעיקר בחולות עם גידולים הרגישים להורמונים.

מה לשאול את הרופא?

שאלות לאונקולוג, כירורג, פלסטיקאי. עבודה ועוד.

 

אחת מתשע איתך

מיצוי זכויות – לאחר הפגישה עם האונקולוג מומלץ מאד לפנות לעמותת אחת מתשע לצורך סיוע במיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי, קופות החולים, ביטוחים פרטיים, מקום העבודה ועוד.

03-6021717 שלוחה 2 • callus@onein9.org.il

הניתוח

נשים המאובחנות עם סרטן השד בשלב המוקדם (ללא גרורות) צריכות לעבור ניתוח להסרת הגידול.

סוג הניתוח

יש שני סוגי ניתוחים:

  • ניתוח משמר שד (Lumpectomy) שבו מסירים את הגידול עם שוליים נקיים סביבו ומותירים את השד.
  • ניתוח כריתה מלאה – במיעוט המקרים מבוצע ניתוח בו מסירים את השד בשלמותו (Mastectomy).
    למידע מורחב על סוגי הניתוחים.

בנוסף תוסר בלוטת לימפה אחת (בלוטת הזקיף) או יותר, בהתאם לניתוח הנדרש לשלב המחלה.

סוג הניתוח משפיע על משך הניתוח, משך השהות בבית החולים ומשך ההחלמה. חשוב להיערך בבית מראש בהתאם לסוג הניתוח וההחלמה הנדרשים.
ניתוח לשימור שד (ודגימת בלוטת הזקיף) הוא קצר יותר. השהות בבית החולים לאחר הניתוח היא כ- 24-48 שעות. משך ההחלמה קצר .
ניתוח כריתת שד מלאה אורך מספר שעות (משך הניתוח מתארך אם מתבצע שחזור ובהתאם לסוג השחזור). במקרה זה משך השהות בבית החולים היא 3-7 ימים וההחלמה נמשכת כחודש. לאחר ניתוח כריתה מלאה תשוחררי הביתה עם נקז/ים אשר ינקזו את ההפרשות מאיזור הניתוח לפרק זמן של 10-14 ימים.

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בנושא ביופסיה וניתוח, ממש כאן.

שחזור שד

ניתוח כריתת שד יכול להיות מלווה בשחזור שד מיידי באותו הניתוח (שחזור מיידי). קיימת אפשרות לבצע את השחזור בשלב מאוחר יותר -שחזור מאוחר (שחזור שלא במועד הניתוח)
האפשרות הרפואית לביצוע שחזור תלויה במאפייני האשה והגידול – להרחבה על סוגי הניתוחים לשחזור שד
ההחלטה האם לבצע שחזור שד– היא שלך בלבד. יש נשים הבוחרות לבצע שחזור מיידי, יש כאלה הבוחרות לבצע שחזור מאוחר ויש כאלה הבוחרות שלא לבצע שחזור כלל.

  • אם התבצע שחזור שד תצטרכי ללבוש חזיה מיוחדת (אותה יש לרכוש מראש) למספר שבועות.
  • בעת השחרור מבית החולים תקבלי הנחיות מפורטות להמשך התנהלות ובכלל זה לגבי הצורך לבצע תרגילי פיזיותרפיה.

אם הוסרו בלוטות לימפה מבית השחי יש להתייעץ כיצד להפחית את הסיכון לבצקת ביד המנותחת. חשוב לקבל הדרכה עוד בבית החולים. במקרה של התפתחות בצקת יש לפנות לעיסוי לימפטי.

אחת מתשע איתך

לצידך – לקראת הניתוח מתעוררות שאלות והתלבטויות, צורך בקבלת החלטות וכמיהה לידע. אנחנו בעמותת אחת מתשע מבינות שזו נקודה קריטית עבורך ואנו ממליצות להיעזר במתנדבות לצידך. המתנדבות שלנו הן נשים אשר חלו בסרטן השד והחלימו וכיום מלוות, תומכות ומשתפות מניסיונן האישי.

טיפול פרטני – ניתוח כריתת שד מלא או חלקי עשוי לעורר פחדים רבים, חששות משינוי הגוף והתערערות הדימוי העצמי. התמודדות עם אובדן שד היא התמודדות לא פשוטה, ואת לא צריכה לעבור את זה לבד. עמותת אחת מתשע מציעה טיפול מקצועי בכל רחבי הארץ אשר ניתן על ידי נשות מקצוע אשר מתמחות במצבי טראומה, חולי ומשבר. כמו כן, העמותה מפעילה את "קו ליטל" אשר מעניק טיפול רגשי לנשים באמצעות הסקייפ. הטיפול מתאים לנשים אשר מתקשות ביציאה מביתן או לנשים שנעדרות נגישות לגורמי טיפול מתאימים בקהילה.

03-6021717 שלוחה 0 • callus@onein9.org.il

טיפולי כימותרפיה

הטיפולים הכימותרפיים ניתנים לאחר הניתוח (טיפול משלים/ טיפול אדג'וונטי) או לפניו (טיפול טרום ניתוחי/ נאו אדג'וונטי), במטרה להקטין את הסיכון לחזרת (הישנות) המחלה בשד או באזורים אחרים בגוף. כאשר הטיפול ניתן לפני הניתוח קיימת מטרה נוספת: להקטין את הגידול ולאפשר ניתוח לשימור שד.
לטיפולים הכימותרפיים השונים יש תופעות לוואי שונות.
למידע נרחב על הטיפולים הכימותרפיים ועל תופעות הלוואי של הטיפולים.

לפני הטיפולים הכימותרפיים יש לבצע:

  • בדיקת רופא שיניים וטיפולי שיניים בסיסיים. הטיפולים הכימותרפים עלולים להשפיע על בריאות השיניים והחניכיים. כדאי לדעת שקיימות זכויות לטיפולי שיניים.
  • בדיקות רפואיות שונות. בנוסף, כדאי לברר עם הרופא האם יש צורך בקבלת חיסונים.
  • בדיקת נשאות של מחלות זיהומיות כמו צהבת.
  • לקבל הדרכה מפורטת איך לנהוג במצבים רפואיים אפשריים בתקופת הטיפולים (לדוגמא – במקרה של עליה בחום). הדרכה זו ניתנת במכון האונקולוגי בו ניתן הטיפול.

לטיפים לקראת לכימותרפיה

בבדיקות דם בבית – כדאי לבדוק בקופת החולים אם קיימת אפשרות לבצע את בדיקות הדם בביתך, במהלך הטיפולים, כדי להגיע לטיפול עם תוצאות מעודכנות ולקצר משמעותית את יום הטיפולים בבית החולים.

נשירת שיער – אם הטיפול כרוך בנשירה מלאה של השיער ייתכן כי תבחרי לחבוש פאה, או להשתמש בצעיפים שונים. כדאי לשקול מראש מה מתאים עבורך.

אם החלטת לחבוש פאה – קיימים מספר סוגי פיאות: פאה בהדבקה או פאה הניתנת להסרה (כדאי לקחת בחשבון את עונות השנה). אם תרצי פאה הדומה לשיערך אפשר לשקול הכנת הפאה מראש ולשם כך כדאי לפנות למעצב הפיאות לפני הטיפול ולשקול איתו מה מתאים לך. לחילופין, אפשר לדחות את ההחלטה למועד הנשירה ולהתחדש בצבע ותסרוקת שלא היו לך בעבר. בכל מקרה הנשירה המלאה מתרחשת כשלושה שבועות לאחר הטיפול הראשון. להרחבה בנושא נשירת השיער.
בדיקת אפשרות להיעזר ברפואה משלימה להקלת הסימפטומים של הטיפולים.

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בנושא פרוטוקול הטיפולממש כאן.
מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בנושא קרחת ואובדנים נוספיםממש כאן.

אחת מתשע איתך

לצידך – לקראת טיפולי הכימותרפיה ובמהלכם עולות שאלות רבות – איך הטיפולים ישפיעו עליי? איך אמשיך לתפקד? איך ניתן לעבור אותם על הצד הטוב ביותר? איך להתמודד רגשית עם אובדן השיער ותופעות הלוואי? נשים שעברו זאת בעצמן יכולות להוות מקור תמיכה משמעותי בזמנים שכאלו. המתנדבות שלנו הן נשים שהתמודדו עם סרטן השד והחלימו, והן כאן על מנת ללוות אותך בתהליך שאת עוברת, להיות אוזן קשבת וכתף תומכת בתקופה עמוסת התמודדויות זו.

טיפול פרטני – אבחון מחלת הסרטן הינו מצב משברי אשר מצריך התארגנות אישית ומשפחתית מחודשת. בנוסף לכך, הטיפולים הכימותרפיים עשויים לגרום לתחושה של חולשה פיזית ונפשית. אם תחושות אלו מוכרות לך ואת זקוקה לחיזוק, תמיכה וליווי מקצועי, אנו בעמותת אחת מתשע מציעות טיפול רגשי פרטני באמצעות נשות טיפול בכל הארץ אשר יאפשר לך לשים את עצמך בקדמת הבמה ולעבד את אשר את עוברת. בנוסף, העמותה מפעילה את "קו ליטל" דרכו ניתן לקבל טיפול רגשי באמצעות הסקייפ, עבור נשים המתקשות ביציאה מביתן או לנשים שנעדרות נגישות לגורמי טיפול מתאימים בקהילה.

קבוצות תמיכה דיגיטליות – שלב טיפולי הכימותרפיה עלול ליצור תחושה של בדידות, מתוך תחושה שהסביבה הקרובה לא מבינה מה את עוברת. עמותת אחת מתשע מזמינה אותך לקחת חלק בקבוצת התמיכה הדיגיטליות שלנו, המיועדת לנשים במהלך טיפולים. קבוצת התמיכה היא קבוצה אינטימית, שאורכה 10 מפגשים שבועיים, ומונחית על ידי מנחה מקצועית. היא מהווה סביבה בטוחה ומאפשרת בה ניתן לחלוק את ההתמודדות עם נשים אשר נמצאות באותה הסיטואציה.

03-6021717 שלוחה 0 • callus@onein9.org.il

טיפולי קרינה

לאחר ניתוח לשימור שד ניתנים טיפולי קרינה (רדיותרפיה) לשד המנותח במטרה להשמיד את כל תאי הסרטן המיקרוסקופיים שאולי נותרו בשד ולמזער את הסיכון להתלקחות מחודשת. הטיפול הקרינתי ניתן לאחר הניתוח (כ -4-8 שבועות לאחריו) או לאחר סיום הטיפולים הכימותרפיים. במקרים מסויימים יש אפשרות להקרנה תוך ניתוחית, טיפול בעל יתרונות רבים עבור חולות להן הוא מתאים.
גם לאחר כריתת שד מלאה קיים לפעמים הצורך בטיפול קרינתי, אשר מטרתו דומה.

מספר טיפולי הקרינה משתנה ונע לרוב בין 15-33 טיפולים. הטיפול עצמו אורך כ- 1-5 דקות.
טרם התחלת הטיפולים מתקיימת פגישת הדרכה והכנה עם האונקולוג המקרין ותעברי הדמיה (סימולציה), האורכת כחצי שעה, במהלכה נעשה תכנון הקרינה וסימון אזור ההקרנה במדוייק. להרחבה על טיפולי הקרינה. להרחבה על טיפולי הקרינה

אם נדרשות הקרנות לשד שמאל – בררי עם יחידת הקרינה בביה"ח אילו אמצעים ננקטים כדי להגן על הלב.
הטיפולים ניתנים באופן יומיומי רציף – 5 ימים בשבוע וכרוכים בהגעה יומיומית לביה"ח. בדקי האם קיימים סידורי לינה מוצעים בקרבת מקום. יתכן שתעדיפי לבחור בבית חולים קרוב לביתך. חשוב לדעת – את יכולה לבחור את ביה"ח בו תקבלי את הטיפול!

תופעות הלוואי של טיפולי הקרינה כוללות שינוי בתחושה ברקמת השד באזור הטיפול, עייפות, אודם בעור ולעיתים רחוקות כוויות באיזור המוקרן. להרחבה על תופעות הלוואי של טיפולי הקרינה וההתמודדות עמן.
במהלך הטיפולים – הימנעי משימוש בבושם, דאודורנט, משחות וקרמים באזור השד, ובכל תכשיר המכיל אלכוהול, אלא אם הומלצו על ידי הצוות המטפל.

בדיקת אפשרות להיעזר ברפואה משלימה להקלת הסימפטומים של הטיפולים.

אחת מתשע איתך

לצידך -לקראת טיפולי הקרינה עולות שאלות רבות – איך להתכונן לקראת הטיפולים? איך הם ישפיעו עליי? איך זה מרגיש? נשים שעברו זאת בעצמן יכולות להוות מקור תמיכה משמעותי בזמנים שכאלו. המתנדבות שלנו הן נשים שהתמודדו עם סרטן השד והחלימו, והן כאן על מנת ללוות אותך בתהליך שאת עוברת, להיות אוזן קשבת וכתף תומכת בתקופה עמוסת התמודדויות זו.

טיפול פרטני – טיפולי ההקרנות לרוב מעידים על כך שאת נמצאת בישורת האחרונה לפני החזרה לשגרה, את מתחילה להבין מה עברת ולעיתים בתקופה זו מתרחשת הצפה רגשית. אם את חשה צורך לעבד את הדברים ולתת להם מקום, אנו בעמותת אחת מתשע נשמח לספק את הליווי והתמיכה המקצועית באמצעות טיפול רגשי. כמו כן, העמותה מפעילה את "קו ליטל" דרכו ניתן לקבל טיפול רגשי באמצעות הסקייפ, עבור נשים המתקשות ביציאה מביתן או לנשים שנעדרות נגישות לגורמי טיפול מתאימים בקהילה

03-6021717 שלוחה 1 • callus@onein9.org.il

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו, בנושא תמיכה רגשיתממש כאן, ובנושא המעגל החברתיממש כאן.

 

טיפולים תרופתיים

רוב הנשים שחלו בסרטן השד יקבלו גם טיפולים תרופתיים נוספים במטרה להקטין את הסיכון להישנות המחלה. סוג הטיפול תלוי במאפייני הגידול, בגיל האשה ובגורמים רפואיים נוספים.
בנשים צעירות יתכנו טיפולים תרופתיים שמטרתם הפסקת המחזור וכניסה לגיל המעבר (מנופאוזה).
האונקולוג ישוחח עמך על הדרכים לשמירה על צפיפות העצם, הקלה על גלי חום ועוד.

תרופות "הורמונליות"

תרופות הנקראות "תרופות הורמונליות" כאשר הן, למעשה, אנטי הורמונליות. התרופות מונעות ייצור אסטרוגן או את חשיפת התאים לאסטרוגן הקיים בגוף. תרופות אלה ניתנות בצורת כדורים ומשך הטיפול ארוך – 5-10 שנים (אם את מקבלת תרופה מסוג מעכבי ארומטז – מומלץ להתייעץ עם האונקולוג על המשמעויות לגבי צפיפות העצם)

תרופות ביולוגיות

תרופות "מכוונות מטרה" המתערבות בפעילות של התא הסרטני ומפריעות לחלוקתו וגדילתו. תרופות אלה ניתנות דרך הוריד, במכון האונקולוגי, וזמן הטיפול בהן מוגבל (כשנה). לעיתים אף תתווסף תרופה כימותרפית בכדורים למשך מספר חודשים ולעיתים ימליצו על טיפולים נוספים וחדישים.

התרופות עלולות לגרום לתופעות לוואי שונות, אך רוב הנשים לוקחות אותן וממשיכות בחייהן ללא הפרעה. קיימות אפשרויות שונות להקלה על הסימפטומים, יש לדון בכך עם האונקולוג המטפל.

תרופות אימונותרפיות

אימונותרפיה היא סוג של טיפול בסרטן, המעצים את היכולת הטבעית של הגוף להילחם בסרטן. המטרה של הטיפול היא לשפר או לשחזר את היכולת של מערכת החיסון לזהות גידולים סרטניים ולחסל אותם ביעילות.עד כה, הטיפולים האימונותרפיים היו פחות יעילים ברוב סוגי סרטן השד. עם זאת קיימים טיפולים שהוכחו במחקרים כיעילים במיעוט של הגידולים.

 

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בנושא תופעות לוואיממש כאן.

אחת מתשע איתך

מידע – מידע על מחקרים וטיפולים חדשים מתפרסם באתר האינטרנט של העמותה. לשאלות ובירורים ניתן להתקשר

03-6021717 שלוחה 4 • callus@onein9.org.il

 

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו בנושא רפואה אינטגרטיביתממש כאן.

סיום הטיפולים

  • יש לבצע בדיקות מעקב באופן שגרתי אצל הכירורג והאונקולוג לאחר הסיום הטיפולים הכימותרפיים וההקרנות. בנוסף ידרשו בדיקות הדמייה שונות, בעיקר של השד.
  • לקבלת מרשמים לתרופות השונות – יש לפנות לרופא המשפחה עם המלצה מהאונקולוג.
  • חשוב לשמור על עקרונות אורח החיים הבריא- למידע מורחב על אורח חיים בריא.
  • אם את נוטלת תרופות – יש להיות במעקב רפואי בנושא צפיפות העצם.

שחזור שד מאוחר

  • יש מצבים רפואיים, המאפשרים שחזור שד מאוחר בלבד או שיש נשים המחליטות על שחזור השד רק בסיום הטיפולים הכימותרפיים וטיפולי הקרינה.
  • לפעמים נדרשים טיפולי השלמה לשחזור השד: שחזור פטמה ועטרה, הזרקות שומן ותיקונים לשינוי מבנה השד.
  • אצל נשים אשר עברו כריתה חלקית נוצר לעיתים צורך בתיקוני עיוותים ע"י הזרקת שומן או בטכניקות אחרות. בכל המצבים שהוזכרו יש להיות בקשר עם הכירורג הפלסטי ומנתח השד. ניתן לקבל הפניה מרופא המשפחה והתחייבות מקופת החולים

היום שאחרי

התקופה הקשה מאחורייך, אך את מגלה ש"היום שאחרי" לו ייחלת כל כך, מזמן גם הוא התמודדות לא פשוטה. הציפיות של הסביבה "לחזור לשגרה" עשויות להעיק, והפער בינן לבין תחושת המסוגלות מקשה מאוד על ההתמודדות. הגוף השתנה והנפש עברה טלטלה קשה. לעיתים, "היום שאחרי" הוא הזמן בו קיימת פניות להתחיל לעבד את התקופה שעברת.

מוזמנת להאזין לפודקאסט שלנו, בנושא החיים שאחריממש כאן.

בדיוק בזמן הזה, אנו מציעות לך לפנות לעמותת "אחת מתשע" ולהיעזר במערך הטיפול והתמיכה הנפשית שלנו. גם ביום שאחרי – אנחנו כאן עבורך!

03-6021717 • callus@onein9.org.il

Share

מדריך פעולה "צעד אחד צעד" –

דילוג לתוכן