המלצות חדשות לטיפול בסרטן שד לא חודרני (DCIS)

המקור: 15.08.2016 , Annals of Surgical Oncology

האגודה האמריקאית לכירורגיה אונקולוגית (SSO), האגודה האמריקאית לרדיותראפיה אונקולוגית (ASTRO) והאגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO), פרסמו הנחייה משותפת לטיפול בנשים עם סרטן שד לא חודרני (DCIS), שטופלו בניתוח משמר שד בשילוב עם הקרנות. להנחיה החדשה יש פוטנציאל לחסוך מנשים רבות ניתוחים מיותרים תוך צמצום עלויות למערכת הבריאות.

הארגונים ממליצים על מרווח של שני מילימטרים כסטנדרט עבור DCIS שטופל במקביל בהקרנות חזה שלם (WBRT). גישה זו מקושרת לשיעורים נמוכים להישנות של סרטן שד באותו צד ויש לה פוטנציאל להפחית את שיעורי הכריתה, לשפר את התוצאה קוסמטית, ולהפחית עלויות בריאות. יש להפעיל שיקול דעת קליני בקביעת הצורך בניתוח נוסף בחולות עם שוליים שליליים (פחות משני מילימטרים). אין ראיות לכך כי שימוש בשוליים העולים על שני מילימטרים מוביל לירידה בשיעורי ההישנות של סרטן השד. ההמלצה מבוססת על מטה-אנליזה חדשה שכללה 20 מחקרים בהן נטלו חלק 7,883 נשים ועל סמך הממצאים פורסמו ההנחיות החדשות בנושא.

רוחב השוליים נקבע על ידי פתולוג. הפתולוג מסמן את בדיו את השוליים של הרקמה שהוצאה.

שוליים נקיים / ברורים / שליליים – פירושם שאין תאים סרטנים בשולי הדיו החיצוני של הרקמות שהוסרו.

שוליים חיוביים – פירושם שתאי הסרטן התרחבו מעבר לטווח הגבול שסומן.

נכון להיום, בממוצע אחת מתוך שלוש נשים אשר עברו ניתוח  DCIS, נאלצות לעבור ניתוחים נוספים בין השאר כתוצאה מחוסר הסכמה לגבי מה מהווה מרווח שלילי נאות. ניתוחים אלו עלולים לגרום לחוסר נוחות, לסיבוכים כירורגיים והתפשרות על התוצאה הקוסמטית. בנוסף לכך הם מוסיפים מתח נוסף לחולים ובני משפחותיהם. כמו כן הם קושרו לבחירת החולות לעבור כריתת שד כפולה.
ד"ר מריאנה צ'אבס-מקגרגור המייצג את ארגון ASCO אומר "בהנחיה זו מטרתנו היא לסייע לרופאים לשפר את איכות הטיפול שהם מספקים לנשים שעברו ניתוח עקב DCIS ובסופו של דבר לשפר את התוצאות עבור חולות אלה. אנו מקווים כי הנחיה זו תספק שקט נפשי לחולות ותמנע ניתוחים מיותרים".

ההנחיות ממליצות על טיפול ב-DCIS במשלב ניתוח וקרינה. הטיפול בניתוח בלבד, ללא תלות ברוחב השוליים, מלווה בשיעור גבוה יותר משמעותית של הישנות סרטן שד באותו צד, בהשוואה לטיפול בניתוח וקרינה, גם בנשים בסיכון נמוך. בנשים עם שוליים שליליים קטנים מהסטנדרט של 2 מ"מ, אין מקום להחלטה אוטומטית על ניתוח חוזר ויש להפעיל שיקול דעת בנושא. המומחים מדגישים כי שוליים שליליים של פחות מ-2 מ"מ אינם מהווים סיבה מספקת לכריתת שד.

בהחלטה על ניתוח חוזר בנוכחות שוליים שליליים קטנים מ-2 מ"מ יש לקחת בחשבון מספר גורמים, כולל היקף קרבת DCIS לשוליים, אילו שוליים קרובים (השוליים מאחור מוגבלים ע"י סוף השד ושריר החזה ולכן שוליים קטנים יותר הם פחות משמעותיים במיקום זה), תוחלת החיים הצפויה, סקירת ממוגרפיה להבטחה כי כל משקעי הסידן הוסרו וההשפעה הקוסמטית של ניתוח חוזר.

במידה והומלץ לאישה עם מרווח שלילי לעבור מחדש כריתה, עליה לשאול את המנתח מה הגורמים שהביאו אותו להמלצה זו.

 

מקורות:

Society of Surgical Oncology–American Society for Radiation Oncology–American Society of Clinical Oncology Consensus Guideline on Margins for Breast-Conserving Surgery with Whole-Breast Irradiation in Ductal Carcinoma In Situ

Share

המלצות חדשות לטיפול בסרטן שד לא חודרני (DCIS)

דילוג לתוכן